OPEC’den yakıt piyasası için iyimser tahminler

Enerji Günlüğü- Petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC, yakıt piyasasının gelişmesi konusunda iyimser tahminlerde bulundu.OPEC’in değerlendirmelerine...

Enerji Günlüğü- Petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC, yakıt piyasasının gelişmesi konusunda iyimser tahminlerde bulundu.

OPEC’in değerlendirmelerine göre, 2035 yılına doğru dünyada petrol üzerine talep şimdiki tüketime oranla yüzde 50'den çok artacak. OPEC Genel Sekreteri Abdullah el-Bedri, örgüt üyesi ülkelerde petrol üretimine ilişkin l00- den çok yeni projenin uygulanmasına hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

ABD’DEKİ GELİŞMELERİN ÜRETİM İLE REKABET EDEMEYECEĞİ DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI

El-Bedri’ye göre, 2010'da dünyada bir günlük yakıt tüketimi 250 milyon varil petrol tüketimine eşdeğer iken, 2035 yılına doğru bu rakam 1,5 misli kadar artacak. OPEC tarafından yapılan değerlendirmelere göre, Birleşik Amerika’da şist gazının üretimi ve alternatif enerjinin gelişmesi, petrol ve doğalgaz üretimiyle rekabet edemez. 

“ASYA PİYASASINDAKİ DURUM PETROL TALEBİNİ ARTTIRCAK”

OPEC’e göre, Asya piyasasındaki durum, petrol talebinin artışına yol açacak başlıca faktör. Güneydoğu Asya’da bu yakıt üzerine talebin iki misline çıkması beklenmiyor. OPEC üyesi ülkeler bunu dikkate alarak, petrol üretimini öngören 120 projeyi uygulamaya niyetleniyor. Yapılan değerlendirmelere göre yatırımların tutarı 40 trilyon dolar kadar olacak.

Petrol ihraç eden ülkeler örgütünün tahminlerine göre, dünya ekonomisi 2014’te yüzde 3,5 oranında büyüyecek. Petrol, 2035 yılına kadar enerji tüketiminde eskisi gibi birinci sırayı alacak. Enerji tüketimindeki oranı yüzde 27,kömürün bir bu kadarı olacak .Doğal gazın oranı da yüzde 26’yı bulacak.

EKONOMİ ANALİSTİ RAZUVAYEV:

Ekonomi analisti Aleksandr Razuvayev bu değerlendirmelerin güvene değer olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Klasik yakıt kaynaklarının alternatifi yok. Bunun için OPEC’in çok doğru saydığı gibi,durum şimdi olduğu gibi kalacak. Yakıt üzerine talep konusundaki değerlendirmelerine gelince, yeteri kadar doğru görülüyor. Yani dünya ekonomisi ölçülü artış gösterecek ve durum OPEC’in tahmin ettiği gibi ya daha da iyi olacak. Petrol fiyatı, üzerine talebin artışına oranla yükselecek. Brent petrolünün fiyatı l60-170 dolara çıkacak.”

RUSYA POLİTİK KONJONKTÜR MERKEZİ BAŞKAN YARDIMCISI ABZALOV

Rusya Politik Konjonktür Merkezi Başkan Yardımcısı Dmitriy Abzalov piyasanın liderlerinden biri olan Rusya’nın OPEC üyesi ülkelerden geri kalmayacağı kanısını belirtti ve şöyle konuştu; Günümüzde Avrupa Birliği,Rusya’nın yakıt ihracatının başlıca yönüdür. Ama Çin’le işbirliği genişletiliyor. “Rosneft” şirketinin Çin’le yaptığı kontratlar,”Gazprom” şirketinin Çin’e doğalgaz sevkine ilişkin kontratları bunun belirtisidir.. Çin’e likit gaz da sevkediliyor. Rusya, Kuzeyinde uygulanan projeleri geliştirdiği ve Uzakdoğusunda doğalgazı sivilaştırma işletmeleri kurduğu için likid gaz başta olmak üzere yakıt ihracatını önemli derecede arttırılacak. 

Arktika ve Doğu Sibirya’daki yakıt kaynaklarının rezervleri dikkate alınırsa, Rusya’nın dünya enerji piyasasındaki mevzilerinin tehdit edilebileceği şüpheli görülüyor.”