Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, son 6 ayda on numara yağ kullanımının önemli oranda gerilediğini belirtti. Hasan Köktaş, bu gelişmede Vergi İadesi Yöntemi'nin devreye girmesinin önemli rol oynadığını vurguladı. On numara yağı oluşturan sanayi ürünlerinin aynı zamanda ara ürünler olduğuna dikkat çeken EPDK Başkanı, "On numara yağ, sanayi ürünü, ama aynı zamanda akaryakıta denk. Araba bu yağla gidiyor. Satılıyordu, fakat Vergi İadesi Yöntemi'ni devreye aldıktan sonra inanılmaz derecede kullanımı geriledi" ifadelerini kullandı.
RÜZGAR PROJELERİNİN FİNANSE EDİLEBİLİRLİĞİ KÖMÜRDEN DAHA YÜKSEK
EPDK Başkanı Köktaş, Uluslararası Yöneticiler Derneği’nde yaptığı “Enerji Piyasasının Bugünü Yarını” başlıklı sunumda, Türkiye’nin enerji piyasasıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Köktaş, sunumunda ilk olarak yenilenebilir enerji kaynaklarında gelinen aşamaya değindi. Rüzgâr enerjisinde 12 bin Megawat (MW) lisans verdiklerini belirten Köktaş, “800-900 MW kapasite artışını geçen hafta sağladık. Şimdi, verilen lisans 13 bin MW'yi buluyor. Şimdi yeni kapasite ve testlerimizi yapıyoruz. EÜAŞ bu çalışmayı bitirdi. 300 bin civarında ilave güç daha gelmiş olacak. Elimizde hâlihazırda 16 bin MW lisans var. Bunların finansmana ihtiyacı var. Bunu sektörümüz yapar. Çünkü rüzgâr projelerinin finanse edilebilirliği çok yüksek. Kömüre kurulum süresi 76, rüzgâr enerji santrallerinde ise 36 ay. ÇED rapor sorunu yoksa daha kısa kurulum yapıyor. 9 ayda kurulmuş hayata geçmiş tesislerimiz var. 2023 için hedeflediğimiz kapasiteye ulaşabiliriz” diye konuştu.
"2023 HEDEFLERİNİ YAKALASAK BİLE ENERJİ İTHALATI DEVAM EDECEK"
Kömür rezervlerinin neden tamamının kullanılmadığının sorulması üzerine ise Hasan Köktaş, şunları kaydetti: "Yerli kömür, parçalı dağılır ve kalori değeri çok değildir. Esasında Türkiye'deki kömür kaynağı ile 7-8 bin MW'lik enerji elde edilebilir. Bu konu ile ilgili ihalelerin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı çalışmalar yapılıyor. 2023'e kadar, yenilebilir enerji kaynakları alanındaki projeler bitecek, yerli kömürlerin tamamından enerji sağlanacak, aynı zamanda nükleer enerji santralleri de tamamlanacak. Bütün bunlara rağmen, 'Hiç ithal yapmadan enerjimizi sağlayacak hale geleceğiz' diyemiyorum. Ama keşke, olsaydı."
“20 SENE SONRA RUSYA SEVİYESİNE GELİRİZ”
Türkiye'nin kaynaklarını verimli kullanan bir ülke olmadığını dile getiren Köktaş büyümeye paralel olarak enerjiye ihtiyacının her geçen gün arttığına da dikkat çekti. Köktaş, "Baktığımız zaman, kişi başına düşen elektrik tüketiminde bundan 20 sene sonra bu günkü Rusya ve Fransa'nın seviyesine ancak gelebiliyoruz. Büyük bir marjımız var. Müthiş derecede enerjiye yatırım yapmamız gerekiyor" diye konuştu. Türkiye'nin 1970'den 2010'a kadar elektrik tüketiminin yüzde 8,5 büyüme kat ettiğini hatırlatan Köktaş, "Buna, enerji kaynağı oluşturmak lazım. 2030 senaryolarına göre, Türkiye'nin büyümesi yüzde 4, 1 büyüme olması gerekiyor. Elektrik tüketimi ise yıllık yüzde 6-7 olmak zorunda" dedi.