OMV kızartma yağından ‘Yeşil Dizel’ üretti

Avusturyalı petrol devi OMV, daha fazla sürdürülebilirlik ve daha az karbondioksit ayak izi içeren yeni bir biyodizel türü geliştirdi.

Enerji Günlüğü - Avusturyalı petrol devi OMV, daha fazla sürdürülebilirlik ve daha az karbondioksit ayak izi içeren yeni bir biyodizel türü geliştirdi. Firma, henüz piyasaya sürülmeyen bu ürüne ‘Yeşil Dizel’ ismini verdi. 

OMV’nin Schwechat Rafinerisi’nde önceki biyodizel üretim süreçlerinde olduğu gibi işlenmiş dizel yakıtı biyoyakıtla veya filtreden geçirilmiş kızartma yağıyla karıştırmak yerine, hampetrol ve biyoyakıt hammaddesi birlikte işleniyor. Bu işlem sırasında karışıma hidrojen eklenerek son ürüne yabancı madde karışması engelleniyor. Bu sayede son mamül; oksijen, yağ veya motorun yanma odasına girmemesi gereken maddeleri içermiyor.

YÜZDE 18 DAHA FAZLA BİYOYAKIT İÇEREBİLİYOR

Kimyasal açıdan incelendiğinde de bu ürün, hampetrolden elde edilmiş klasik dizel yakıt gibi, saf hidrokarbon oluyor. Yeşil dizel, kızartma yağıyla karıştırılmış yakıtların aksine, yüksek kaliteli dizel yakıta ihtiyaç duyan tüm araçlarda kullanılabiliyor. 

Konvansiyonel biyodizel yakıtta biyoyakıt oranı yüzde 7’yi geçemezken, yeni yöntemle üretilen yeşil dizelde biyoyakıt oranı yüzde 25’e kadar çıkabiliyor. Bu da ürünün karbondioksit ayak izinde önemli bir azalma anlamına geliyor. 

KIZARTMA YAĞI, KAJU KABUĞU VE YOSUN

Yeni yöntemde, sadece kolza tohumu yağı yerine, ayçiçeği hatta kullanılmış kızartma yağı da işleme alınabiliyor. OMV, kaju kabukları ve bazı yosun türlerini de biyoyakıt üretiminde kullanmak üzere denemeler yapıldığını duyurdu. 

Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü