Enerji Günlüğü – (SolarTR 2016) Schmid Pekintaş Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Olcay, Türkiye'de mevcut 100 milyon metrekare çatının yarın santral kurulabilecek vaziyette olduğunu söyledi.
Pekintaş ve Schmid Grup şirketleri ortaklığı ile kurulmuş olan bir Fotovoltaik (FV) güneş paneli (modülü) üreticisi Schmid Pekintaş Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Olcay, SolarTR kapsamında yapılan ''Solar çatı sistemleri'' konulu oturumda yaptığı konuşmada, ''1 megavatlık üretim için bir çatı kurulumunda 8 bin metrekareye, saha kurulumunda ise 20 bin metrekareye ihtiyacınız var. Bugün Türkiye'de 100 milyon metrekare çatı var. Bugün Türkiye'de 100 milyon metrekare çatıya yarın santral kurulabilir vaziyette. Ortaya çıkacak potansiyel 10-12 GW ile Karapınar YEKA projesinin yaklaşık 10 misli'' dedi.
Türkiye'de sanayi tesisi çatılarının atıl kaldığını tespit ettiklerini, şirket olarak fotovoltaik ve güneş enerjisi sektörüne yatırım yapmaya çatı uygulamaları sayesinde karar verdiklerini belirtti.
Türkiye'deki yatırımcıların beklentisinin ürettiği enerjiyi devletin satın alma fiyatı olan 13.3 dolar sentten ve 10 yıl süre satın alma süresine göre satmak olduğunu, buna göre yatırıma karar verdiğini ifade eden Olcay, ''Halbuki 10 sene bittikten sonra serbest piyasada belirlenecek fiyatlarla bu enerjinin satılması hatta ihraç edilmesi mümkün'' dedi.
Olcay, Türkiye'nin güneşteki en kötü noktasının Almanya'nın en iyi noktasından daha verimli olduğunu vurgulayarak, ''Türkiye'de 20 megavat çatı kurulumu var topu topu. 13.3 sente kitlenmiş vaziyetimiz var. Bu kısır döngüyü kırmamız durumunda güneş enerjisi çatı kurulumlarının önünün açık olduğunu görüyorum'' şeklinde konuştu.
ÇATILARA DA ÖZEL KREDİ FAİZLERİ GETİRİLEBİLİR
Asunim Türkiye Genel Müdürü Umut Gürbüz de Türkiye'de yatırımın nasıl kısa vadede geri döndürülebileceğine bakıldığını belirtti.
Türkiye'de yaygın olarak şebekeye satış sistemlerinin yaygın olarak görüldüğünü söyleyen Gürbüz, ''Türkiye'de ihracat yapan işletmelerin üretimlerini güneş enerjisi yoluyla yapmaları durumunda vergi avantajı getirebiliriz. Otomobil kredileri için uygulanan özel kredi faizleri çatılara da getirilebilir'' dedi.
DEPOLAMADA FİYAT DÜŞÜŞLERİ VAR
Avrupa’da depolama sistemlerinin durumu hakkında bilgi veren Norm Enerji'den İslam Varol da depolama sistemleri fiyatlarında düşüşler olduğunu belirterek, akülerde de değişimler olduğunu belirtti. Varol, ''Artık daha çok Lityum aküye dönüş var. Avantajları çok yüksek. Kurşun aküler 2-3 yılda bir değişmesi gerekirken lityum aküler 10 yıla kadar dayanabiliyor ve çok hızlı şarj olabiliyor. Dezavantajı normal akülerin fiyatının üç katı olması. Lityum aküler yeni teknoloji olduğu için fiyatları yüksek ama zaman içinde düşecek. Her yıl yüzde 10 gibi bir düşüş olabilir'' dedi.
Fatma METİN - Enerji Günlüğü