Off-shore ile rüzgara yatırımın cazibesi artacak

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, off-shore imkanlarının da devreye sokulmasıyla Türkiye’de rüzgar enerjisi yatırımlarının gelecekte...

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, off-shore imkanlarının da devreye sokulmasıyla Türkiye’de rüzgar enerjisi yatırımlarının gelecekte daha da cazip hale geleceğini söyledi. 

5. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK) Ankara’da başladı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, TÜREK’in açılışında yaptığı konuşmada, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde istifade edilmesi için düzenlemeler yaptıklarını, rüzgar enerjisi sektörüyle ilgilenen çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcıyla da görüşmeler yürüttüklerini vurguladı. 

Bu temasları sırasında rüzgar enerjisi yatırımlarının izin süreçlerinde ve yeni başvuruların kabulü konusunda kolaylık sağlanması yönünde taleplerle karşılaştıklarını ifade eden EPDK Başkanı “Yeni dönemde başvuruları online ortamda elektronik imzalara dayalı olarak alma çalışmaları son aşamada. Nisan 2017’deki başvuruları sadece online ortamda almayı planlıyoruz” dedi. 

3 BİN MW’LİK DOSYALAR YEGM’DE 

Geçen yıl 3 bin MW’lik kapasite için alınan ön lisans başvuruları sırasında 40 bin MW’ye yakın başvuru geldiğini hatırlatan Mustafa Yılmaz, söz konusu başvuruların teknik değerlendirme için Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'ne (YEGM) gönderildiği bilgisini paylaştı. Yılmaz, lisans yarışması için bu projelerin daha sonra Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye (TEİAŞ) gönderileceğini hatırlattı. 

KAPASİTELER, YATIRIM YAPABİLECEKLERE 

Yarışma yönetmeliğinde değişiklik yapılacağını anlatan EPDK Başkanı Yılmaz, kapasitelerin yatırımı gerçekleştirebilecek girişimcilere tahsis edilmesine öncelik veren bir sistem kurguladıklarının altını çizdi. Geçtiğimiz ay (Ekim 2016) alınması planlanan ön lisans başvurularının mevzuat değişiklikleri nedeniyle Nisan 2017’ye ertelendiğini hatırlatan Yılmaz, Nisan ayının ilk haftasındaki yeni başvuru sürecinde yine rekor bir başvuru beklediklerini aktardı. 

YEKDEM’DEN AZAMİ FAYDA SAĞLANDI

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamındaki rüzgar enerjisi santrallerine, piyasadaki işlemlerini ve olağan fiziksel dengesizliklerini yönetebilecekleri bir marj tanıdıklarını kaydeden Mustafa Yılmaz “Böylelikle, basiretli bir piyasa oyuncusu olarak hareket eden katılımcıların destekleme mekanizmasından azami derecede faydalanabilmelerini sağlamış olduk" diye konuştu. 

YEKA, YERLİ AKSAMI DESTEKLEYECEK

Yılmaz, 9 Ekim'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından "YEKA Yönetmeliği'nin" yayımlandığını hatırlatarak, bu yönetmeliğin yerli ve yenilenebilir kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacağını ayrıca üretim tesislerinde kullanılan aksamın da yerli olarak üretilmesine imkan sağlayacağını söyledi.

TÜRBİN ÜRETİCİLERİNE CAZİP GELECEK

Mustafa Yılmaz, son yıllarda Türkiye'nin enerji sektörüne damga vuran rüzgar enerjisinin, oturmuş mevzuat yapısı, sektörel potansiyeli ve sürece katılacak off-shore kaynaklarla daha fazla ilgi göreceğini ifade etti. Yılmaz, gelecek dönemde lisanslandırılacak yeni kapasiteler düşünüldüğünde, türbin üreticileri açısından da rüzgar enerjisi sektörünün her zamankinden daha cazip hale geleceğini öne sürdü.