ODTÜ Kıbrıs'ta GES'i açtı, sıra rüzgar santralinde

ODTÜ Kıbrıs Kampüsü'nün elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayacak olan 1 MW'lık güneş santrali açıldı, sırada rüzgar santrali var.

Enerji Günlüğü - ODTÜ Kıbrıs Kampüsü'nün elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayacak olan 1 MW'lık güneş santrali açıldı, sırada rüzgar santrali kurulumu var.

Kıbrıslı enerji şirketi Ertek ve Türkiye'den Solar Power Konsorsiyumu tarafından kurulumu 16 Şubat'ta tamamlanan 1 MW kurulu gücündeki ODTÜ KKTC Güneş Enerjisi Santrali 29 Nisan 2016 günü resmi bir törenle açıldı. Sırada 250 kW gücünde rüzgar santrali var. 

Yenilenebilir enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak, bu alanda araştırmalar yapmak ve farkındalık yaratmak amacıyla kurulan santral, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarındaki ikinci büyük güneş enerjisi santrali olma özelliği taşıyor. KKTC’de kurulan en büyük güneş santrali 1.270 kWp kurulu güç ile Lefkoşa’da bulunuyor.

Panel kurulum alanı yaklaşık 6.400 metrekare olan santralde yılda yaklaşık 540 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretilecek. Bu da yılda yaklaşık 1 milyon kilogram karbondioksitin atmosfere salımını önleyecek. 

SIRADA RÜZGAR SANTRALİ VAR

Bir grup gazeteciye santali gezdirerek bilgi veren Doç. Dr. Murat Fahrioğlu, güneş santralinin açılmasından sonra şimdi de 250 kW gücünde bir rüzgar santrali kurmayı istediklerini ve bunun için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Kampüs alanının rüzgarlı olmasına rağmen yaptıkları ölçümlerde enerji üretimi için bekledikleri kadar verimli olmadığı sonucunu aldıklarını ifade eden Fahrioğlu, rüzgar enerjisinin de öğrencilerine bir laboratuvar ortamı olacağını ifade etti. 

Fahrioğlu, yenilenebilir enerji konusunda ODTÜ olarak laboratuvar görevi görerek öncü olmak istediklerini kaydederek, "Güneş santrali kurmadaki esas amacımız hem yeşil enerji üretimi hem de araştırma olanaklarını yaratmak. Şimdi burada 60 metre uzunluğunda rüzgar direğimiz de var. Rüzgarı da ölçüyoruz ama bu noktada rüzgar çok verimli değil. Ama bizim yine de bir rüzgar türbinimiz olsun ümidimiz var. Bu konudaki esas amacımız bu konuda örnek olup araştırma olanakları sağlamak. Artı şu anda rüzgar konusunda Kıbrıs'ta yasa da yok. Güneşin şebekeye bağlantısı yasal olarak düzenlenmiş ama rüzgarda hiç başvuru yok. Yani bizim kurduğumuz ilk olacak. ASELSAN'ın da ilgilendiği bir proje var. Ankara ODTÜ ile beraber yürüttükleri yüzde yüz Türk malı bir türbinden sonrası elektriksel kısmını tamamen yerli bir projeleri var. Henüz başlamadı Ama prosedürler tamamlanınca buraya bir rüzgar türbini kurup hem araştırma olur, hem de buradaki yasaya da yardım eder, öncülük etmiş olur. İki devlet olarak geliştirilen güzel ortak bir proje olacak. Bir şeyin yerli olması çok önemli" dedi. 

  

TÜRKİYE ŞEBEKESİNE BAĞLANIRSAK YENİLENEBİLİR ARTABİLİR

Ada ülkesi olması dolayısıyla Kıbrıs'ın şebeke sorunlarına dikkat çeken Fahrioğlu, yenilenebilir enerji için tahsis edilen kapasite miktarının yalnızca 35 MW olduğunu, bunun da yarısının kurulumunun gerçekleştirildiğini belirtti. İlerde yaşanacak gelişmelere paralel olarak Avrupa’da Güney İspanya’dan sonra güneş ışınlarını en çok alan bölge olan KKTC'nin Türkiye şebekesine bağlanmasıyla bu oranın artabileceğini kaydetti. 

Türkiye'nin şu anda elektriğinin yaklaşık yüzde kırkını hidrolik de dahil yenilenebilir kaynaklardan sağladığını ve bunun çok iyi bir oran olduğunu ifade eden Fahrioğlu, güneş enerjisinin gelişiminin çok geç kaldığını ama rüzgarda ulaşılan 5 GW'lık düzeyin oldukça önemli olduğunu söyledi. 

VERİMLİLİK YÜKSEK

Yrd. Doç. Dr. Onur Taylan ise verdiği bilgilerde, santralin geçen yıl Ekim ayında kurulmaya başlanarak 16 Şubat itibariyle tamamlandığını ifade ederek, geçen bu süre zarfında üretilen elektrik ile atmosfere yılda 52 bin ağacın sağladığı temizliğe eşit bir katkı sağlandığını belirtti. 

Taylan ayrıca, bizzat kendisinin başında olduğu bir ekiple depolama çalışmaları da yürüttüklerini kaydederek, derslerde öğrencilere birebir güneş santrali ile ilgili bilgiler verdiğini ve teknik gezilerle de öğrencilerin bu bilgileri yerinde görme olanağına sahip olduklarını belirterek, bunun pek çok üniversitenin sahip olmadığı bir avantaj olduğuna dikkat çekti.

Santral gezisi sırasında santralde bulunan bilgi ekranından santralin kurulumundan şu ana kadar 421.095.72 kWh elektrik üretiği ve 294.767 kilogram karbondioksitin atmosfere salımmını önledği bilgilerine anlık olarak ulaşıldı. 

Güneş santrali, KKTC Elektrik Kurumu’nun (KIBTEK) onayının ardından üretime başlayacak ve yüklenici firma 2 yıl süresince tesisi işletecek. Bu süre içinde ihale aşamasında verilen enerji üretim miktarı taahhüdünün yerine getirilip getirilmediği denetlenecek. 

Sabiha KÖTEK - KKTC ODTÜ Kampüsü