ODTÜ güneş enerjisinin geleceğini konuştu

Enerji Günlüğü - Prof. Martin A. Green, güneş enerjisinin yakın gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı içinde dikkat çekici bir paya...

Enerji Günlüğü - Prof. Martin A. Green, güneş enerjisinin yakın gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı içinde dikkat çekici bir paya sahip olacağını ve fotovoltaik teknolojisinin dünya genelindeki yaygınlığının artacağını söyledi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisiyle ilgili 2009 yılında Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) adında ayrı bir merkez kuran ve özel sektörle işbirliği haline çalışan ODTÜ, “60. Yıl Konuşmacılar Dizisi” kapsamında güneş enerjisi alanında dünyaca ünlü Prof. Martin A. Green’i ağırladı. Green, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Fotovoltaik* (Güneş Pili) Teknolojisi: Gelecek için Güç Kaynağı” konulu bir konferans verdi.

Konuşması dahilinde, güneş enerjisinin yakın gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı içinde dikkat çekici bir paya sahip olacağını da vurgulayan Prof. Green, bu yönden fotovoltaik teknolojisinin dünya genelindeki yaygınlığının da artacağını açıkladı. Bu doğrultuda, başta güneş ışığı-elektrik dönüşümünde yaygın kullanılan "Silikon Güneş Hücreleri" için olmak üzere, daha yüksek verimli ve daha düşük maliyetli güneş hücrelerinin geliştirilme çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

GÜNEŞ PİLLERİ ÖNEMLİ YERE SAHİP

vustralya South Wales Üniversitesinde (UNSW) “Scientia” Profesörü ve aynı zamanda bazı başka Avustralya üniversitelerinin de parçası olduğu Avustralya İleri Fotovoltaik Araştırma Merkezinin (ACAP) Yöneticisi olan Prof. Martin A. Green, verdiği konferans kapsamında konuşmasını, günümüzün güneş enerjisi dönüşüm teknolojilerinde önemli bir yer tutan “Fotovoltaik* (PV) Teknolojisi” üzerine gerçekleştirdi. Prof. Green, bu teknolojinin odağında bulunan ve güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümünü sağlayan “Güneş Pilleri (ya da bilimsel adıyla “Güneş Hücreleri-Solar Cells”) üzerine yapılan araştırma-geliştirme çalışmalarının, yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceği içinde önemli bir yere sahip olacağını belirtti.

ENERJİ KULLANIMI TOPLUMSAL HAYATI ETKİLİYOR

Aynı zamanda, enerji kullanım alışkanlarının toplumsal hayatı etkilediğine de değinen Prof. Green, “Enerji kaynaklarının değişmesiyle toplumsal hayatımız da şekilleniyor. 1900 yılında New York’ta at arabalarıyla ulaşım sağlanırken, bundan yalnızca 13 yıl sonra, 1913’te otomobillerin yaygınlaştığını görüyoruz. Endüstrinin enerji ihtiyacı ve kullanım alışkanlığına göre tekil kullanıcılar için de enerji çeşitliliği sağlanıyor. Güneş enerjisiyle çalışan otomobiller artık hayatımızda ve bunun giderek yaygınlaşacağını düşünüyorum. Güneş enerjisinin maliyeti daha düşük olduğu için giderek daha fazla tercih edilen ve hayatımıza dahil olan bir enerji modeli olacağına inanıyorum ve çevresel sürdürülebilirlik açısından bunu oldukça olumlu karşılıyorum” dedi.

GREEN'İN GRUBU GÜNEŞ HÜCRELERİNDE YÜZDE 50 VERİMLİLİK SAĞLADI

Prof. Green’in grubunun fotovoltaik alanındaki katkılarının yaygın bilinirliği var ve 1983’den başlayarak silisyum güneş hücrelerinin verimliliğinde %50’nin üzerinde gelişme sağladılar. Bu katkı, Becquerel’in 1839 keşfinden başlayarak Elsevier’s Enerji El Kitabında listelenen fotovoltaik alanında tarihin en önemli 10 gelişmesi arasında listelendi.