Nükleer zirve paylaşılamıyor...

Enerji Günlüğü - İran'la batılı ülkeler arasındaki nükleer görüşmelere İstanbul'un ev sahipliği yapması kabul edilirken, Irak, görüşmelerin Bağdat'ta...

Enerji Günlüğü - İran'la batılı ülkeler arasındaki nükleer görüşmelere İstanbul'un ev sahipliği yapması kabul edilirken, Irak, görüşmelerin Bağdat'ta yapılmasını önerdi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran'ın, zirvenin Bağdat'ta yapılmasını önerdiğini açıkladı. Ancak İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İstanbul'un, Batılı ülkelerle nükleer görüşmeler yapmak için halen uygun bir yer olduğunu söylerken,
İran'la "5+1" olarak adlandırılan, BM Güvenlik Konseyi Daimi üyeleri; Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve ABD'nin yanı sıra Almanya'dan oluşan Batılı ülkeler arasındaki nükleer müzakerelerin 13 Nisan'da yapılmasına karar verilmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da geçen hafta, İran ve 5+1 ülkelerinin görüşmelerin İstanbul'da olması konusunda anlaştığını söylemişti.
Bir önceki zirve Ocak 2011'de İran'ın reaktörlerde kullanılacak yakıtın yurt dışından gönderilmesi karşılığında uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermeyi kabul etmemesi üzerine kesilmişti. Batılı ülkeler, İran'ın nükleer programının nükleer silah yapmak için geliştirildiğinden endişe ediyor. Tahran ise programın barışçı amaçlı olduğunda ısrar ediyor.
Geçen hafta Tahran'ı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, İran'ın barışçıl amaçlı nükleer çalışmalar yapma hakkına sahip olduğunu vurgulamıştı.