Nükleer santraller zirvesinde Greenpeace eylemi

Enerji Günlüğü - Greenpeace eylemcileri, İstanbul’da düzenlenen Nükleer Santraller Zirvesini protesto için içerde ve dışarda eylem yaptılar.Greenpeace...

Enerji Günlüğü - Greenpeace eylemcileri, İstanbul’da düzenlenen Nükleer Santraller Zirvesini protesto için içerde ve dışarda eylem yaptılar.

Greenpeace Akdeniz bugün, Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen Nükleer Santraller Zirvesi’nde eylemdeydi. Eylemciler, zirvenin düzenlendiği İstanbul Şişli’deki otel binasından 28 m2’lik bir pankart açarken, otel girişinde de katılımcıları aynı mesajın olduğu bir pankartla karşıladı. Güvenlik görevlileri tarafından pankartları alınan 9 eylemci, gözaltına alındı.

İÇERDE DE EYLEM VARDI

Eylem gerçekleştiği sırada, konferans salonunda bulunan Greenpeace eylemcileri, konferans için hazırlanan bilgilendirme dokümanlarını, içerisinde nükleere neden karşı olduklarını açıklayan broşürlerle değiştirdi. Greenpeace aynı zamanda, otelin wi-fi şifresini hackledi. Konferansta bulunup internete girmeye çalışan insanlar, doğrudan Greenpeace'in mesajıyla karşılaştı. Katılımcılara, içerisinde nükleer karşıtı mesajların yer aldığı kurabiyeler dağıtmak isteyen Greenpeace gönüllülerine ise izin verilmedi.

GREENPEACE YETKİLİSİ ROSATOM’UN SKANDALLARINI ANLATACAK

Bugün konferansa konuşmacı olarak katılacak Greenpeace Rusya Nükleer Kampanyası sorumlusu Vladimir Chuprov, Türkiye'de nükleer santral kurmayı planlayan Rus şirket Rosatom'un hata ve skandallarıyla ilgili bir sunum yapacak.

SOMA’DA YAPILAN HATALAR TEKRARLANMAMALI

Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı “Enerji Bakanı Taner Yıldız, bizi Soma felaketine götüren hataları bugün nükleer santraller için yapıyor. Santrali kurması planlanan şirket Rosatom, yaptığı yatırımın masrafını ancak elektrik satışından kazanabileceği için, kârını artırmak adına güvenlik önlemlerinden kısabilir. Bu çok endişe verici.Nükleer endüstri dünyanın neresinde olursun olsun güvenilir bir endüstri değil. Ama Türkiye’deki durum daha da korkutucu. Güvenlik ve denetim konusunda hiçbir deneyimimiz yok. Dahası herhangi kaza olması durumunda, sorumluluk Rusya’da olmayacak. Nasıl ateş düştüğü yeri yakıyorsa, herhangi bir nükleer kazanın tüm insani ve ekonomik maliyetlerini de Türkiye halkı olarak biz göğüslemek zorunda kalacağız. Bu konferansın amacı Rosatom’la birlikte nükleer enerji için yatırım yapacak şirketlerin ilgisini arttırmak. Bu bir çeşit Pazar yeri. Türkiye kamuoyu ise burada değil. Bu toplantının dışında. Türkiye kamuoyunun %64’ünün nükleer enerjiye hayır dediğini tekrar hatırlamanın zamanı”dedi.

SOMA FACİASININ ARKA PLANI

Akkuyu için yapılan Rusya ile yapılan anlaşmaya göre, Soma’da yaşanan facianın arka planındaki rödovans anlaşması tipine çok benzeyen alım garantisi modeli var. Rosatom’un proje için yaptığı yatırımı geri alabilmesinin tek yolu elektrik satışı. Bu da zaten nükleer güvenlik konusunda yeterli tecrübeye sahip olmayan TAEK veya ilgili kurumlar farkına bile varmadan maliyetlerin azaltılması için güvenlik tedbirlerinden feragat edilmesi anlamına gelebilir.

Greenpeace’in nukleer.greenpeace.org sitesinden üzerinden sürdürdüğü ve Akkuyu’da nükleer santral planlarının iptal edilmesini talep eden imza kampanyasına bugüne kadar 150 binden fazla insan katıldı.

Greenpeace’in Avrupa Birliği Yenilenebilir Enerji Konseyi ile birlikte hazırladığı Enerji [D]evrimi raporuna göre, kömür ve nükleer gibi tehlikeli enerjilere ihtiyacımız yok. Türkiye, 2040’a kadar, elektrik ihtiyacının %85’ini rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerjilerden sağlayabiliyor. Artan elektrik ihtiyacı ise enerji verimliliği atılımlarıyla dengelenerek hem ihtiyaç hem de cari açık azaltılabiliyor.

Greenpeace Türkiye'deki tüm nükleer enerji planlarının iptal edilmesini; enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjilere yönelik politik ve pratik adımların hızla atılmasını talep ediyor.