Enerji Günlüğü- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından hazırlanan "Enerji, Elektrik ve Nükleer Enerji Tahminleri Raporu"na göre, 2030 yılına kadar nükleer enerjide en yüksek artışın yaşanacağı bölge Asya kıtası olacak.
ARTIŞ KAZANDAN SONRA AZALDI
Rapor’a göre, dünya nükleer enerji üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar artması bekleniyor. Dünyadaki toplam nükleer kapasitenin 2030 yılına kadar yüzde 17 artacağına işaret edilen raporda, Fukuşima Nükleer Santrali kazasından sonra da nükleer güç kullanımının artması beklenirken, bunun kaza öncesine göre daha düşük oranda olacağı belirtildi.
BATI AVRUPA’DA DÜŞÜŞ YAŞANACAK
Rapora göre, dünyadaki mevcut nükleer enerji kapasitesi 373 GWh. Bu sayı 2030'da 435 GWh’a çıkacak. En yüksek büyümenin beklendiği kıta olarak gösterilen Asya'da, 2012 sonu itibarıyla 83 GWh olan nükleer enerji kapasitesi 2030'da 147 GWh’e çıkacak.
İçinde Rusya'yı da bulunduran Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Güney Asya da yüksek gelişme potansiyeli gösteren bölgelerden. Bu bölgelerin toplamında 2012'de 48 GWh olan nükleer kapasitenin, 2030'da 79 GWH’e çıkacağı belirtiliyor.
Asya ülkelerinde nükleer üretimi artarken Batı Avrupa'da 114 GWh olan nükleer enerji kapasitesi 68 GWh’e düşecek. Kuzey Amerika'da ise 2012 yılında 143 GWh olan nükleer kapasite 2030'da 101 GWh’e inecek.
NÜKLEER ENERJİ DOĞALGAZ FİYATLARI VE YEK TEŞVİKLERİNDEN ETKİLENECEK
Rapora göre, kısa vadede, nükleer enerji kullanımı, gelişmiş ülkelerdeki düşük doğalgaz fiyatları ve yenilenebilir enerji kaynakları (YEK) teşvikinden olumsuz etkilenecek. Doğalgaz fiyatlarının düşük seviyede kalacak olmasının nedeni ise özellikle kaya gazı çıkartılmasına yönelik kaydedilen teknolojik gelişmeler. Dahası, devam eden ekonomik kriz nükleer enerji gibi sermaye-yoğun projelerin önünü tıkıyor.
Raporda, uzun vadede ise nükleer üretim kapasitesinin enerji sektöründe önemli rol oynayacağına dikkat çekiliyor. Bunun nedenlerinin başında ise nüfus artışı ve gelişen dünyada elektriğe olan talep sayılıyor; iklim değişikliği endişeleri, enerji arzının güvenliği ve diğer enerji alanlarında görülen fiyat dalgalanmaları ise sayılabilecek diğer nedenler.