Nordex’ten Letonya’ya ilk türbin satışı 

Alman rüzgâr türbini üreticisi Nordex Group, Letonya’dan 16 adet N175/6.X türbin siparişi aldı. Bu türbinler, Baltık ülkelerine gönderilen ilk N175/6.X türbinleri oluşturuyor. 

Enerji Günlüğü - Estonya ve Litvanya’da yıllardır ticari faaliyet gösteren rüzgâr türbini üreticisi Nordex Group, şimdi diğer Baltık ülkesi Letonya’dan da ilk siparişini aldı. Turba çıkarma ve işleme şirketi Laflora’nın bir yan kuruluşu olan Sia Laflora Energy, Nordex’e 16 adet N175/6.X türbini sipariş etti. Taraflar arasında imzalan sözleşme, türbinlerin tedarikini, kurulumunu ve 35 yıllık bir süre için bir Premium Plus Hizmet sözleşmesini de içeriyor. 

NORDEX'TEN POLONYA'YA 148 MW'LİK TÜRBİN SATIŞI

108,8 MW’lık Laflora rüzgâr santrali projesi Letonya’nın başkenti Riga’nın güneybatısında yer alıyor. Nordex Group, N175/6.X türbinlerini 179 metrelik göbek yüksekliklerine sahip hibrit kulelere kuracak ve ekipmanları şirketin mevcut soğuk iklim versiyonunda teslim edecek. 

Nordex Group CSO’su Patxi Landa Baltıklara ilk N175/6.X türbinlerini sattıklarını belirterek “Kuracağımız ekipmanlar, bugüne kadar, rotor çapı ve 179 metrelik göbek yüksekliği açısından bölgedeki en büyük türbinler olacak. N175/6.X'in Letonya, Litvanya ve Estonya'daki birçok proje için mükemmel bir uyum olduğuna inanıyoruz” dedi. 

Letonya rüzgâr enerjisi şirketi Windy Ltd.’nin Laflora adına geliştirdiği Laflora rüzgâr santrali, Jelgava bölgesindeki Līvbērze belediyesindeki Kaigu bataklığının eski bir turba çıkarma alanına kurulacak. Bu RES, şirketin sahip olduğu alanda Laflora’nın planlı rüzgâr parkının bir parçası olacak. Projedeki hibrit kulelerin bileşenleri Consolis Latvija’da (Consolis grup şirketi) üretilecek, bu nedenle projenin Letonya’daki rüzgâr türbini tedarik zinciri altyapısını güçlendireceği düşünülüyor. 

Baltık ülkelerinin önde gelen enerji üreticilerinden biri olan devlete ait Latvenergo Grubu, projenin 2026 yazında rüzgâr enerjisi üretimine başlamasını öngörüyor. Laflora rüzgâr santralinde üretilecek yeşil enerji, Latvenergo’nun yeşil portföy stratejisine ulaşma yolundaki temel taşlardan biri olacak.

Laflora, şirketin Kaigu bataklığındaki yeşil endüstri bölgesinin geliştirilmesi için yenilenebilir enerjinin bir kısmını satın alacak. 127 hektarlık bir alanı kaplayan yeşil endüstri bölgesi, turba çıkarma ve işlemede oluşan sera gazı (GHG) emisyonlarının dengelenmesine ve şirketin iklim nötrlüğü stratejisinin 2050 yılına kadar uygulanmasına olanak tanıyacak.

LETONYALI LAFLORA KİMDİR? 

Laflora, 1995 yılından beri bahçecilik, ormancılık ve tarım için girdi üreten Letonya’daki en büyük turba çıkarma ve işleme şirketlerinden biri konumunda. Şirket, çıkarma alanlarının hazırlanmasından, turba çıkarma ve yüksek katma değerli ürünlere işlenmesinden uzun vadeli arazi geliştirme veya yeniden ekime kadar tam bir turba çıkarma ve işleme döngüsü sağlıyor. Bu döngü, kalite ve karbon nötr konusundaki Avrupa Birliği yönergelerine ve düzenlemelerine, ayrıca çevresel, sosyal sorumluluğa ve iyi kurumsal yönetim uygulamalarına bağlı kalarak tüm aşamalarda sürdürülebilirliği teşvik ediyor. Laflora, yenilenebilir enerji projelerini uygulamak için, Jelgava belediyesindeki Kaigu turba bataklığında rüzgar-güneş parkı geliştiren Laflora Energy adlı bir yan kuruluşun da sahibi. 

LATVENERGO GRUBU HAKKINDA 

Yenilenebilir enerji üretiminde lider ve Baltık ülkelerinde en büyük enerji tedarik hizmetleri sağlayıcılarından biri konumundaki Latvenergo Group, ana şirket Latvenergo AS’nin belirleyici etkiye sahip olduğu bir ticari şirketler grubu. Tamamen devlete ait bir şirket olan Latvenergo AS hisseleri Letonya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı tarafından kontrol ediliyor. Latvenergo Group, dengeli ve çevre dostu bir enerji üretim portföyüne sahip. Çok güçlü bir hidroelettrik geç işi bulunan Grubun 2023 yılında ürettiği enerdjide yenilenebilir elektriğin payı yüzde 73’e ulaştı. Latvenergo Group 2030 yılına kadar Baltık ülkelerinde üretilen mevcut elektrik miktarını 2.300 MW kapasiteli güneş ve rüzgâr santralleriyle destekleyerek, rüzgârın toplam elektrik üretiminde lider kaynak haline gelmesini hedefliyor.