MWh başına 30 lira YEKDEM maliyeti!

Enerji Günlüğü - EPİAŞ Piyasa Operasyonları Direktörü Fatih Yazıtaş, elektrik piyasasındaki oyunculara yüklenen YEKDEM maliyetinin zaman zaman megavatsaat...

Enerji Günlüğü - EPİAŞ Piyasa Operasyonları Direktörü Fatih Yazıtaş, elektrik piyasasındaki oyunculara yüklenen YEKDEM maliyetinin zaman zaman megavatsaat (MWh) başına 30 TL’yi bulabildiğini söyledi. 

22. İstanbul Uluslararası Enerji ve Çevre Teknolojileri Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen Enerji Ticareti Derneği özel oturumunda “Elektrik Piyasası Kanunu’nun 15’inci Yılında Perakende Satış Piyasası - Hedefler, Eksiklikler” konusu ele alındı. 

902 PİYASA OYUNCUSU 4 MİLYON SERBEST TÜKETİCİ

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) Piyasa Operasyonları Direktörü Fatih Yazıtaş, toplantıda yaptığı konuşmada, elektrik piyasasında Mart ayı itibariyle 902 piyasa katılımcısı bulunduğunu, bunlardan 681’inin üretim, 21’inin dağıtım, kalanların ise tedarikçiler olduğunu söyledi. Mevcut piyasa katılımcılarından 289’unun serbest tüketicilere elektrik satışı gerçekleştirdiğini kaydeden Fatih Yazıtaş “Serbest tüketici sayısında artış var. Sayıları yaklaşık 4 milyon. Serbest tüketici tüketim oranı Mart ayı itibariyle yüzde 48” dedi. 

EPİAŞ’ta dört ayda 1.2 milyon adetlik işlem gerçekleştiği bilgisini paylaşan Fatih Yazıtaş, “Şubat-Nisan dönemlerinde tahliye sayısında artış oldu. EPDK yazışmalarıyla limit altı kalan tüketiciler serbest tüketici listesinden çıkarıldı. Portföye yeni girişler ise yüksek” diye konuştu. 

MWH BAŞINA 30 TL YEKDEM MALİYETİ

Elektrik piyasasındaki öngörülemeyen maliyetlere değinen Fatih Yazıtaş, bunların başında YEKDEM maliyetlerinin geldiğini kaydetti. 2015 ve 2016 yıllarında YEKDEM kapsamındaki oyuncu sayısının ve kapasitenin arttığına işaret eden Fatih Yazıtaş bunun da etkisiyle megavatsaat (MWh) başın düşen elektrik fiyatlarına, zaman zaman 30 TL’nin üzerinde YEKDEM maliyetleri yansıtılabildiğini vurguladı. 

TEMİNAT YÜKÜ AZALTILABİLİR 

Teminat bedelleri, tahsil edilemeyen alacaklar ve geçmişe dönük maliyet düzeltmelerinin de diğer maliyet unsurları arasında yer aldığını ifade eden Fatih Yazıtaş şöyle konuştu: “Perakende sektörüne yansıyan maliyetlerden biri de teminat sistemi maliyetleri. Mevsim geçişlerinde teminat miktarı eksik ya da fazla olabiliyor. Doğru bir yöntemle teminat yükünü azaltmak mümkün. Bir diğer yük ise tahsilat maliyeti. Tahsil edilemeyen tutarlar EPİAŞ’a ödeme zorluklarına yol açıyor. Tedarikçiler açısından bu da önemli bir yük oluşturuyor. Geçmişe dönük maliyet düzeltmeleri. Şirketler olmaması gereken finansman yükleriyle karşı karşıya kalabiliyorlar.” 

ÇOKLU TALEPLER İŞ YÜKÜNÜ ARTIRIYOR

Elektrik piyasasında birkaç operasyon güçlüğü bulunduğuna da değinen Fatih Yazıtaş, “Çoklu talepler gün geçtikçe artıyor. Yönetmeliğe aykırı çoklu talepler iş yükümüzü artırıyor. 1200 adet çoklu talep başvurusunun 136 adedi onaylandı. Bu durum bize operasyonel anlamda zorluk yaşatıyor” dedi. Yazıtaş, ölçüm noktalarıyla ilgili de benzeri bir durumun söz konusu olduğunu kaydederken, “7320 adet kod eksikliği bulunan talep var. Sadece 230 adedi onaylandı” diye konuştu. 

Mehmet KARA