Morgan Stanley, petrolde bu yıl fiyat artışı bekliyor 

Amerikalı yatırım bankası Morgan Stanley, 2024 yılının son çeyreğinde Brent petrolünün 80 dolar/varil olmasını bekliyor.

Enerji Günlüğü - ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, bu yıl petrol fiyat tahminini  arttırdı. Banka, son çeyrek Brent petrolü fiyat tahminini 5 dolar arttırarak 80 dolar/varile çıkardı.

Morgan Stanley, 2024'ün son çeyreğinde Brent ham petrolü için tahminini, jeopolitik risklerin artmasını gerekçe göstererek daha önceki tahmini olan 75 dolardan 80 dolar/varile yükseltti. 

Morgan Stanley, talebin beklenenden daha zayıf olduğunu ve arzın güçlü olduğunu söyleyerek temkinli davranıyor. Bu nedenle de gelecek yıl piyasadaki arz fazlasının artacağı uyarısında bulunuyor. 

PETROL FİYATLARINDA KASIRGA ETKİSİ

Öte yandan petrol fiyatları, Milton Kasırgası'nın ABD'de önemli arz kesintilerine neden olabileceği korkusu ve İsrail ile İran arasında tırmanan gerilime ilişkin endişelerle yükselişe geçti. Milton kasırgası Florida'da karaya çıkarak eyaletteki benzin talebini artırdı ve bazı istasyonlarda yakıtın tükenmesine neden oldu. Bu arada, İsrail'in İran'ın füze saldırısına vereceği yanıtı bekleyen piyasalar, İsrail'in İran'ın petrol tesislerini hedef alabileceği endişesini taşıyor. 

Brent ham petrolü %0,63 artışla varil başına 77,07 dolardan, Amerikan WTI ise 0,71 artışla varil başına 73,76 dolardan işlem görüyor. Fiyat artışları, Çin talebine ilişkin yaygın endişeler ve rafinerilerin kapasite kullanımını azaltmasıyla ABD ham petrol stoklarının geçen hafta beklenenden daha fazla arttığını gösteren son Enerji Enformasyon İdaresi verileriyle sınırlı kaldı.