Enerji Günlüğü - Türkiye yenilenebilir enerji yatırımcılarından biri olan MOGAN Enerji, halka arz oluyor. Halka arzda, 1 TL nominal değerli paylar 11,33 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle yapılacak halka arzın büyüklüğü 2 milyar 976 milyon TL olarak hesaplanırken, işlem sonrası halka açıklık oranı %10,76 olacak.
MOGAN Enerji’nin halihazırdaki portföyü jeotermal (JES), hidroelektrik (HES) ve rüzgar enerjisi (RES) olmak üzere tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Gelir çeşitlendirme fırsatı yaratan çok sayıda elektrik üretim santraline sahip olan şirketin portföyü 30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla 9 adet RES, 8 adet JES ve 4 adet HES olmak üzere yurt içinde faaliyet gösteren 21 adet yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi yapan enerji santrallerinden oluşuyor.
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. liderliğinde hem sermaye artırımı hem de ortak paylarının bir kısmının satışı yöntemiyle gerçekleştirilecek halka arzda, şirketin çıkarılmış sermayesi 2.230.000.000 TL’den 2.440.108.000 TL’ye yükseltilecek. Artırılacak 210.108.000 TL’lik nominal değerli pay ile mevcut ortaklara ait 52.527.000 TL nominal değerli pay halka arz edilecek.
2022 yıl sonu itibariyle 5,1 milyar Türk Lirası FAVÖK rakamı ve 62,3 milyar Türk Lirası aktif büyüklüğü bulunan Şirket, halka arz eden pay sahiplerinin mevcut paylarının halka arz kapsamında satılması sebebiyle herhangi bir gelir elde etmeyecek olup, sermaye artışı yoluyla ihraç edilecek yeni payların halka arz edilmesi kapsamında gelir elde edecek. Halka arz sonrası MOGAN Enerji’nin çıkarılmış sermayesinin yüzde 10,76’sı Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmeye başlayacak.
İş Yatırım ve TSKB liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından halka arz edilecek payın yüzde 80’i yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 20’si ise yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.
GELİR YENİ YATIRIM VE BORÇLARIN ERKEN KAPATILMASI İÇİN KULLANILACAK
MOGAN Enerji Genel Müdürü Ali Karaduman yaptığı açıklamada, “MOGAN Enerji olarak, sürdürülebilir bir gelecek ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji yatırımları ile ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyoruz. İnsanlığa, çevreye, mevzuata ve evrensel değerlere olan sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Halka arzdan sermaye artırımı ile sağlanacak fonu ağırlıklı olarak büyüme hedeflerimiz ve mevcut borçların erken kapatılması doğrultusunda değerlendirmeyi planlıyoruz. Buna göre halka arz gelirinin yüzde 45'i yeni yatırımlar, yüzde 45'i mevcut borçların erken kapamasında kullanılacak, geri kalan yüzde 10'luk tutarı ise işletme sermayesi olarak değerlendireceğiz” dedi.