Enerji Günlüğü - MMO Başkanı Yunus Yener, yayımladığı basın açıklamasında aile başına aylık ortalama maliyeti 233,75 liraya çıkan doğalgazın yoksullar için sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Makine Mühendisleri Odası, doğalgaz zamlarıyla hakkında yayımladığı basın bildirisinde, ailelerin ayılık doğalgaz ödemesinin 233,75 liraya; elektrik, doğalgaz ve su masrafının da ortalama 470,72 liraya çıktığını bildirdi.
KONUTTA VE KÜÇÜK SANAYİDE %40,6 ARTIŞ
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener imzalı basın açıklamasında, bir ay içinde ikinci kez zam yapılan doğalgazın fiyatının yılbaşından bugüne konutlarda ve küçük sanayi kuruluşlarında %40,63 oranında arttığı belirtildi.
Açıklamada şöyle dendi, “Doğalgaz fiyatları, konutlar ve yıllık tüketimi 300.000m³’ün altındaki sanayi için yüzde 18 oranında artmış; yıllık tüketimi 300.000m³’ü aşan sanayi kuruluşları, OSB’ler ve CNG müşterileri içinse sabit kalmıştı. Elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın fiyatı da %3 oranında indirilmişti. BOTAŞ’ın Ağustos 2019 itibarıyla doğal gaz satış fiyatları, 2017 sonuna göre konutlarda ve küçük sanayi kuruluşlarında yüzde 63,9; büyük sanayi kuruluşlarında yüzde 120,1; elektrik üretimi için yakıt olarak doğal gaz kullanan santrallerde yüzde 109,5 oranında arttı. 2019 içindeki artış ise, konutlar ve küçük sanayi için yüzde 40,6; büyük sanayi için yüzde 14,7; elektrik üretimi için yüzde 3,2 oranında oldu”.
SUBVANSİYONLAR ZAMLAR KARŞISINDA ERİDİ
Hükümetin doğal gazı bin metre küpü yaklaşık 288 dolara ithal ettiğini kaydeden açıklamada, EPDK’nın doğalgaz sektörü için reel makul getiri oranını yüzde 12,85 olarak belirlediği hatırlatıldı ve BOTAŞ’ın sağladığı sübvansiyonun zamlar dolayısıyla giderek ortadan kaldırıldığı tespiti yapılıyor.
Doğalgazın maliyetlerin altında satılmasının da makul olmadığı belirtilen açıklamada; çalışanlar, emekliler ve işsizler için toplu sözleşmelerde %8 gelir artışına karşılık doğalgaz giderlerinin %40,6 oranında arttığı kaydedildi.
YOKSULLARIN KULLANDIĞI DOĞALGAZA DESTEK
Açıklama verilerin gösterdiği enerji yoksulluğu ve yoksunluğunun ciddi bir sorun olduğu belirtilerek şöyle devam edildi, “Bu sorunu çözme yönünde150 KWh elektrik yardımının kapsamının genişletilmesi; kömür yardımı yerine doğalgaz desteği sağlanması; yerel yönetimlerin düşük gelir gruplarına ücretsiz su desteği vermesi; temel bir ihtiyaç olan doğalgazın fiyatları üzerindeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi ve ÖTV’nin kaldırılması; kamusal kaynaklardan sağlanan bu desteklerin kötüye kullanımını önlemek için uygulamanın toplum çıkarları gözetilerek denetlenmesi gerekir”.