MMO Başkanı: Doğalgaz eylem planı hazırlanmalı

MMO Başkanı İbrahim Atmaca, doğalgaz konusuna ilişkin bir eylem planı hazırlanması gerektiğini söyledi.

Enerji Günlüğü - MMO Başkanı İbrahim Atmaca, Rusya kaynaklı doğalgaz arzındaki sorunlara değinerek “Doğalgaz kullanımında bir eylem planının hızlıca yapılması gerekiyor” dedi.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Rusya kaynaklı doğalgaz arzındaki sıkıntılarından dolayı Antalya’da önümüzdeki kış ayı boyunca turizm tesislerinin daha aktif olacağını hatırlatarak “Bu durumun enerji arz talep dengesizliğine neden olmaması için özellikle doğalgaz kullanımında bir eylem planının hızlıca yapılması gerekliliği doğmaktadır” dedi.

"TURİZM BİNALARININ TÜKETECEĞİ ENERJİ DE DİKKATE ALINMALI"

İbrahim Atmaca, bu yılın başında doğalgaz iletim hattında gerçekleşen arızadan dolayı İran’dan gelen doğalgaz akışının kesintiye uğradığını, bu yüzden belirli süreyle sanayi ve elektrik üretimi için santrallerin doğalgaz kullanımına kısıtlamalar getirildiğini, bu durumun ise sanayi üretiminde ciddi aksamalara sebep olduğunu belirtti:

“Önümüzdeki kış aylarında yüksek kapasiteli turizm binalarının tüketeceği enerji de dikkate alınarak enerji arz talebinin sekteye uğramaması için proaktif olarak harekete geçirilmeli ve birtakım önlemler hızlıca alınmalıdır”.

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE EN BÜYÜK PAY DOĞAL GAZA AİT

MMO Başkanı Atmaca, 2021 rakamlarına göre elektrikte kurulu gücün yüzde 46,3’ünün fosil kaynak, yüzde 53,7’sinin yenilenebilir kaynak olarak göründüğünü hatırlatarak aslında üretimin yüzde 32,7’sinin doğal gaz, yüzde 31,4’ünün kömürden oluştuğunu, yenilenebilir enerji kullanımının ise yüzde 35,8 civarında kaldığını söyledi.

Yenilenebilir enerji kullanımındaki en büyük kısmın yüzde 16,8 ile hidroliğe ait olduğunu vurgulayan Atmaca konuşmasına, “Hidrolik güç ile elektrik üretimi ise yağışa bağlıdır ve yeterli yağış düşmemesi durumunda bu payın düşeceği de açıktır. Böyle bir durumda halihazırda yüzde 32,7 ile en yüksek payı alan doğalgazdan elektrik üretimine daha da yüklenileceği açıktır ve bu da bir risk olarak önümüzde durmaktadır. Doğalgazda ise yüzde 99 oranında ithalatçı durumunda olduğumuz da unutulmamalıdır” ifadeleriyle devam etti.

Yurt içinde üretilen elektriğin yüzde 44’ü sanayide, yüzde 24’ü ticarethanelerde, yüzde 24’ü ise meskenlerde kullanılıyor. Kış ayında artması beklenen doğalgaz kullanımına dikkat çeken Atmaca, sanayide ve konutlarda mağdur olunmaması için doğalgaz kullanımında acilen eylem planı hazırlanıp devreye alınması gerektiğini savundu.

“ENERJİ KULLANIMINDA TASARRUF TEDBİRLERİ UYGULANMALI”

Deniz aşırı ülkelerden ithal edilebilecek sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG), enerjide yaşanan sorunların çözümü için yeterli olmayacağını ve bu konuya ilişkin hazırlanacak eylem planının özellikle enerji kullanımını düşürecek tasarruf tedbirlerini içermesi gerektiğini belirten Atmaca, “Bu tedbirlere uyulup uyulmadığı da sıkı takip edilmelidir. Özellikle ısıtmada konfor için yeterli alt sıcaklık değeri olan 20 santigrat dereceyi aşmayacak şekilde sistemlerin çalışması için tedbirler alınmalıdır. Aydınlatmada özellikle dekoratif ve estetik amaçlı aydınlatmaların kapatılması da tasarruf açısından önemlidir. Büyük ve kullanım kapasitesi yüksek kamu binaları için de tedbirler alınmalıdır. Birçoğunda enerji otomasyonu bulunmayan bu binalarda binanın kullanım saatleri dışında tüketim yapan cihazların çalışmaması kesinlikle sağlanmalı, bunu sağlayacak yasal zeminli tedbirler alınmalıdır. Daha kapsamlı tedbir önerileri yakın zamanda Makine Mühendisleri Odası İklimlendirme Teknik Komisyonu tarafından yapılacaktır. Bu tedbirlerin ivedilikle alınacağı eylem planının çok geç kalınmadan hazırlanması zor geçecek kış aylarının daha da zorlaşmaması için önemlidir” şeklinde konuştu.