Enerji Günlüğü - Kaçak elektrikle mücadele, kaçak tüketim için geliştirilen yeni yöntemlerin oraya çıkmasını sağlıyor. Dicle Elektrik ekipleri, Mardin'deki bir mısır kurutma tesisinde kaçak elektrik tüketildiğini tespit etti.
Dicle Elektrik çalışanları drone ile yaptıkları çalışmalar sonucunda, mısır kurutma tesisinde kaçak elektrik tükebilmek için 2,5 milyon TL’ye mal olan bir kaçak şebeke kurulduğunu tespit etti.
Tesisin, yaklaşık 1.000 hanenin elektrik tüketimine denk gelen enerji kullandığı belirlenirken, 20 gün süren tespit çalışmalarının ardından gerçekleştirilen operasyonda, gizli bölmelere saklanmış iki kaçak trafoya da el konuldu.
Yaşanan olay, "Misiri kuruttun
TRAFO VE KABLOLARI GİZLEMEK İÇİN DUVAR ÖRMÜŞLER
Kaçak şebekenin, 1.000 KVA ve 1.250 KVA gücünde iki trafodan oluştuğu ve trafoların duvara paralel ikinci bir duvar örülerek gizli bölmelere yerleştirildiği, kabloların boyanarak kamufle edildiği belirlendi. Ayrıca, elektrik direğine tırmanarak kaçak bağlantıyı iptal etmeye çalışan kişilerin davranışları drone kameralarına yansıdı.
DRONE VE YAPAY ZEKA DESTEKLİ KAÇAK AVI
24 Aralık 2024’te başlatılan ve 20 gün süren yasa dışı enerji kullanımına yönelik operasyon, Dicle Elektrik’in drone ve yapay zeka destekli teknolojik imkanlarını kullanarak gerçekleştirdiği en kapsamlı kaçak elektrik operasyonlarından biri olarak kaçakla mücadele tarihine geçti. Bir akaryakıt istasyonunun da sahibi olduğu belirlenen tesis ilgilisine, Enerji Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 42. maddesi uyarınca işlem yapıldığı açıklandı.
Enerji Günlüğü