Mini GES’ler için EDAŞ’lara görev

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım şirketlerinden, mini güneş santrallerinin şebekelere entegrasyonunu...

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım şirketlerinden, mini güneş santrallerinin şebekelere entegrasyonunu sağlama, elektrikli araç şarj sistemleri kurma konularında mesleki standartlar oluşturma ve mesleki yeterlilik belgelendirmesi için çalışmalara başlamalarını istedi.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, elektrik dağıtımında kaliteyi ve iş güvenliğini arttırmayı hedefleyen çalışma kapsamında 160 dağıtım şirketi çalışanına mesleki yeterlilik belgesi verilmesi töreninde bir konuşma yaptı. Türkiye’de elektrik dağıtımının 100 yılı aşkın süredir yapıldığını belirterek, sektörde EKAT hariç düşük gerilimlerde mesleki standartlaşmanın yeni başladığını söyledi. Bu alanda ilk mesleki standartların gaz sektöründe oluştuğunu kaydeden Dönmez, son iki yılda elektrik şirketlerinin de bu konuda çalışmaları hızlandırdıklarını anlattı. Dönmez, elektrik dağıtım şirketlerinin beş yıl içinde gaz şirketlerinin önüne geçecek ölçüde, kalite, standartlaşma ve mesleki yeterliliklerini tamamlayacakları beklentisini dile getirdi. 

ANKARA İLE VAN’DA AYNI HİZMET

Bir sektörü ve bir mesleği değerli yapan noktanın, o iş kolunda verilen hizmetlerin standartlaşması olduğunu vurgulayan Dönmez şöyle dedi: 

“Yani Ankara’da alınan hizmetle, Van’da ve Artvin’de verilen hizmetin aynı olması gerekir. Özellikle Kamu hizmetlerinde... ELDER’in bu ilk adımı bunu sağlayacaktır. Daha da ötesinde, Türkiye’de elektrik mühendisliği ve teknikerliğini OECD seviyesine taşıyacaktır” dedi. 

HER NOKTADA STANDARTLAR GÜÇLENMELİ

Dört meslekte 160 adaya mesleki yeterlilik belgesi verildiğini hatırlatan Fatih Dönmez, “Ama 6 meslek standardı için de ELDER akredite edildi ve yetkilendirilmesi bekleniyor” dedi. Toplamda 10 meslek standardının da elektrik dağıtım sektörüne yetmeyeceğini vurgulayan Fatih Dönmez, şöyle dedi: 

“Elektrik teknolojik bir kaynak, bu teknolojinin girdiği her noktada standartları kuvvetlendirmeli, eğitime önem vermeliyiz. Özellikle elektrik sektörü elektrikli arabalar, yenilenebilir kaynaklar, akıllı şebekeler gibi kavramlarla değişirken, Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması için, OECD örnek uygulamaları çerçevesinde eğitim şart. Bu teknolojik değişimlere örgün eğitim aynı hızla yetişemiyor, işbaşı ve mesleki eğitimlerle bu açığı kapatmamız gerekiyor.” 

VATANDAŞA OECD STANDARDINDA HİZMET 

Teknolojik gelişmelere uyum konusunda elektrik dağıtım şirketlerine büyük iş düştüğünü kaydeden Fatih Dönmez, “Türkiye’nin en teknolojik sektörlerinden birisiniz. EPDK üyeliğim döneminde EPDK başkanımın ve Kurul üyesi arkadaşlarımın büyük destekleriyle, belki dünyada öncü olacak şekilde Ar-Ge bütçeleri verdik, mesleki standartları ve ISO belgelerini tavsiye ettik. Tüm bunlar sonucu bir Türk vatandaşının bir OECD vatandaşı ile aynı hizmeti alması, bir Türk dağıtım şirketinin bir OECD dağıtım şirketiyle aynı teknolojik geleceğe aynı hızla koşmasını istedik. İşte  bugün bu adımla, bizlere umut verdiniz. Devamını bekliyoruz” diye konuştu. 

GÜNEŞ VE RÜZGAR İÇİN DE ÇALIŞIN 

Elektrik dağıtım şirketlerinin, Türkiye’de dağıtık enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonunda da büyük rol oynayacağını ifade eden Fatih Dönmez, “Hatta dağıtım işletmecilerinin önemi, AB’nin en son açıkladığı kış paketinde de vurgulanıyor. ELDER de bu gelişmeleri takip ediyor sanıyorum” dedi. Dağıtık kaynakları şebekeye entegre edecek meslek standartlarının oluşturulması konusunda da ELDER üyesi dağıtım şirketlerinin bir an önce çalışmalara başlamlarını isteyen Fatih Dönmez, “Önce eksik gidip sonra düzeltmektense, çatılara güneş paneli takacak, evlere pil kurabilecek veya apartman önüne elektrikli şarj cihazı monte edecek kişilerin, bir standardı oluşturulsun. İşleri bürokratikleştirmeden, bir rant kaynağı oluşturmadan, işini iyi yapana zorluk çıkarmadan ve tüketicilere uygun maliyetle bu gelişmelerin öncüsü olun” ifadelerini kullandı. 

ÖĞRETEN KURUMLARA İHTİYAÇ VAR

Dünyada öğrenen ve öğreten olmak üzere iki tür kurumların bulunduğunu belirten Enerji Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez  “Biz enerji sektöründeki her şirketimizin adeta bir okul gibi öğreten kurum haline gelmesini istiyoruz. Çünkü ülkemizin daha çok öğreten kurumlara ihtiyacı var ve bunu özel sektör kamudan çok daha iyi yapabilir. Sizlerden Türkiye elektrik dağıtımı ve dağıtık kaynakların geliştirilmesinde, dağıtım sistemi işletmecileri olarak bir okul olmanızı bekliyoruz” diye konuştu. 

EDAŞ’lardan müşteri odaklı bir yaklaşımla hizmet kalitesini arttırmak ve yönetmek için çıtayı hep daha yukarı çıkarmalarını isteyen Müsteşar Dönmez, “1-2 sene içinde de gaz sektörümüze sizleri örnek gösterelim. Gaz tarafı biraz daha rahat ama sizin tarafta gelecekte elektron ticaretinden çok, kaliteli hizmet bir gelir kapısı olacak gibi görünüyor” dedi. 

MADENCİLERE DE MESLEK STANDARDI 

Müsteşar Fatih Dönmez, Enerji Bakanlığı olarak, sektörün tamamında insan kaynaklarını, niteliğini arttırmak için eğitimleri, belgelendirmeleri teşvik edeceklerini söyledi. Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumu ile işbirliğini çok önemsediklerini ve personel belgelendirmesini tüm alt sektörlerde desteklediklerini anlatan Dönmez, “Madencilik sektörünün de bir an önce belgelendirme süreçlerini, mesleki yeterliliklerini tamamlamak üzere bizlere bir yol haritası sunmasını da bekliyoruz” diye konuştu. 

Mehmet KARA / Enerji Günlüğü - ANKARA 

Elektrik dağıtımında 160 kişiye mesleki yeterlilik belgesi