Enerji Günlüğü - Sürdürülebilirlik alanında teknoloji ve ürünler geliştiren Arçelik ve sekiz ülkede 15 havalimanı işleten TAV Havalimanları, sürdürülebilir bir gelecek için iş birliğine imza atıyor.
TAV Havalimanları tarafından işletilen Milas-Bodrum Havalimanı’nın açık otopark alanları ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın kapalı otopark çatıları ve açık otopark alanlarına Arçelik markalı yerli üretim güneş enerjisi sistemleri ve güneş enerjili otopark sistemleri (carport) kuruluyor.
Toplamda 12.53 MWp kapasiteye sahip olacak projelerde 21.081 adet Topcon teknolojisine sahip güneş paneli kullanılacak. Tesislerle yılda yaklaşık 19 milyon kWh yeşil elektrik üretileceği hesaplanıyor. Milas-Bodrum Havalimanı’ndaki sistemlerin kurulumlarını Entek Elektrik üstlenirken, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda sistemlerin kurulumları Solar Çatı Kurulum Hizmetleri tarafından gerçekleştirilecek.
Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, Türkiye’de yıllık 600 MW kapasitede, ortalama 1 milyon adet güneş paneli üretim kapasitesine sahip tesislerinde yapay zekâ desteğiyle tam kapasitede yüksek kaliteli güneş panelleri ürettiklerini belirtti. Dinçer, enerji depolama sistemi, inverter, solar kesintisiz güç kaynağı, elektrikli araç şarj istasyonu ve ısı pompasını içeren geniş ürün-hizmet portföyü ile hem işletmelerde hem de konutlarda yeşil dönüşümüne yönelik çözümler sunduklarını anlattı.
TAV’ın işlettiği iki havalimanında gerçekleştirilecek projelerin, enerji çözümlerini daha geniş bir alana taşıma fırsatı sunduğunu belirten Can Dinçer, “Proje kapsamında yılda yaklaşık 5 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer yeşil elektrik üretilirken, 8 bin ton karbon emisyonunun da önüne geçilecek. Bu yaklaşık 370 bin ağacın bir yılda tuttuğu karbon emisyonuna eşit” ifadelerini kullandı.
Arçelik CEO’su Can Dinçer, TAV ile yaptıkları işbirliği kapsamında Türkiye’nin aktif olarak çalışacak en büyük güneş enerjili otopark sistem (carport) kurulumlarını da Arçelik güneş panelleriyle devreye alacaklarını anlattı.
HEDEF 11 HAVALİMANINDA KARBON-NÖTR
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan “Tüm havalimanlarımızın 2030’da karbon-nötr, en geç 2050’de de net sıfır emisyona ulaşması için çalışıyoruz. Şu an İzmir, Ankara, Antalya ve Enfidha havalimanlarımız karbon-nötr statüsünde. Toplam 11 havalimanımız da sektörün en prestijli platformu olan Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) programında yer alıyor” dedi.
ELEKTRİK TÜKETİMİN YÜZDE 30’UNU KARŞILAYACAK
Hedeflerine ulaşmak için enerji verimliliğini artırırken yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji kullanımını artırmak için çalıştıklarını kaydeden Serkan Kapta “Arçelik’in çözümlerini kullanarak İzmir ve Bodrum’da yaptığımız bu pilot projeyle havalimanlarının enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30’unu yenilenebilir kaynaklardan karşılayacağız. Bu projeyi önümüzdeki dönemde tüm havalimanlarımıza yaygınlaştırmayı umuyoruz” dedi.
MİLAS-BODRUM’A CARPORT
Milas-Bodrum Havalimanı’nda hayata geçecek projede, her biri 590Wp gücünde 11.280 adet Topcon teknolojisine sahip güneş paneliyle yıllık yaklaşık 10 milyon kWh elektrik enerjisi üretimi hedefleniyor. Yaklaşık 50 bin metrekarelik kurulum alanıyla 6,65 MWp toplam kurulu güce sahip olacak güneş enerjili otopark sistemleri (carport) projesi kapsamında yılda yaklaşık 2.636 hanenin elektrik tüketimine eşdeğer yeşil elektrik üretilirken, 4.138 ton karbon emisyonunun da önüne geçilmesi amaçlanıyor.
İZMİR ADNAN MENDERES’E 5.88 MW’LİK GES
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın kapalı otopark çatıları ve açık otopark alanlarında her biri 600Wp gücünde 9801 adet Topcon teknolojisine sahip güneş paneli ile toplamda 5,88 MWp kapasiteye sahip güneş enerji santralinin kurulumu yapılacak. Proje yaklaşık 50 bin metrekarelik alana yayılacak. Kurulacak sistemlerle yıllık yaklaşık 9 milyon kWh elektrik enerjisi üretilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında yılda yaklaşık 2.372 hanenin elektrik tüketimine eşdeğer yeşil elektrik üretilirken, 3.724 ton karbon emisyonunun da önüne geçilmesi hedefleniyor.