Mikro GES’lerin önünü Kezban Teyze açıyor - Hasan YİĞİT

Hasan YİĞİT

HASAN YİĞİT 

Bugün güneş enerjisi sektörünün bir kahramanından söz etmek istiyorum. Adı üstünde, Kezban Kahraman. Nam-ı diğer Kezban Teyze! 

Kısaca ondan söz edelim. Kezban Teyze, Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Gürsökü Köyü’ndeki evinin bahçesine 4 kW’lık bir mikro güneş santrali kurdu. 

Bu sayede kendisini Türkiye güneş enerjisi sektöründe neredeyse tanımayan kişi kalmadı. 

Nasıl kalsın ki? 

Bir kere, yüzlerce şirketin, binlerce kişinin binbir güçlükle boğuşarak güneş enerji santrali (GES) kurmaya çalıştığı bir ortamda tek başına bu işin altından kalkmayı başarmıştı. 

Hatta bu cesareti ve başarısı yüzünden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen resepsiyona onur konuğu olarak davet edilmişti. 

Kendisi aynı zamanda geçtiğimiz haftalarda Ankara’da gerçekleştirilen 10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın (EIF) onur konuklarından biriydi. Sağolsun, bizim önerimiz üzerine köyünden kalkıp ta Ankara’ya kadar gelmişti. 

Ama Kezban Kahraman’ın kahramanlaşması, asıl bunlardan sonra gerçekleşti. Çünkü kendisi tek başına kendi bahçesine GES kurma cesaretini göstermişti ama bunu yapan sadece o değildi. Onun bir farkı daha ortaya çıktı. Bu da yine cesareti ve açık sözlülüğüydü. 

Evet, Kezban Teyze, Cumhurbaşkanlığı resepsiyonuna ve EIF’e onur konuğu olmuştu olmasına da, kurduğu GES’in ürettiği fazla elektriği şebekeye verdiği halde parasını alamaz hale gelmişti. 

Ve bunu devletin en üst birimlerine açık seçik söylemişti. Yani Cumhurbaşkanlığı Bilgi Merkezi (CİMER) ve Başbakanlık Bilgi Merkezi (BİMER) başta olmak üzere birçok ilgili kuruma derdini aktarmıştı. 

Hatta bunlarla da yetinmemiş, yüzlerce GES yatırımcısı arasından sıyrılıp, yaşadığı sorunları medya ile de paylaşmıştı. Tabii burada Enerji Günlüğü’nü ve Yazı İşleri Müdürü Sabiha Kötek’i de kutlamak lazım. Kötek, herkesin sahnede plaket alırken tebessümle izlediği Kezban Teyze ile bir röportaj yapmış ve çatı tipi mikro GES’çilerin sorununun çarpıcı şekilde enerji kamuoyunun gündemine gelmesini sağlamıştı.

Kezban Teyze plaketini aldı ama elektriğini satamıyor

Bu haber daha sonra DÜNYA Gazetesi başta olmak üzere çeşitli mecralarda da yer almış, Kezban Teyze sektör dışındakilerin ve sektöre girmeye cesaret edemeyen binlerce güneş sempatizanının da ilgisini çekmişti. 

Tabii burada iki tanıklığımı da paylaşacağım. Birincisi, Kezban Teyze, EIF açılış seremonisi sırasında EPDK Daire Başkanlarından Hacı Ali Ulutaş’la görüşüp sorunlarını anlattı. Ulutaş orada Kezban Teyze’ye 10 KW altı GES yönetmenliğinin kısa süre içinde çıkacacağı müjdelesini verip yaşadığı sorunların ortadan kalkacağı sözünü verdi. Biz de konunun takipçisi olduğumuzu ve olacağımızı belirtelim. 

İkincisi de, Kezban Teyze, ETKB Müsteşarı Fatih Dönmez’den plaketini alırken Başbakan’dan bu sorunların çözülmesi için söz almasına rağmen geldiğimiz noktada değişen bir şey olmadığını belirtti. Ve Müsteşar’a sordu: Başbakanımızın sözü kanun değil midir? Müsteşar Fatih Dönmez’den de, bu sorunların çözülmesi için yardımcı olunacağı sözünü duyduktan sonra plaketini aldı. 

Bu arada Kezban Teyze’nin güneş enerjisi yatırımcılarının kahramanı olduğunu ortaya koyan bir başka konuya değinmek istiyorum. Son aylarda Türkiye’de 10 KW altı GES yönetmenliği için çalıştaylar, konferanslar, açık oturumlar, paneller, seminerler yapılıyor. Hatta Kezban Teyze’nin plaket aldığı EIF Kongresi kapsamında da bu konuda etkinlik yapıldı ve yüzlerce kişinin katıldığı söylendi. Ama tüm bu ve benzeri organizasyonların hiçbiri bana göre Kezban Teyze’nin yaptığını yapamadı. Organizasyonları yapanlar, konuşmacılar ve katılımcılar onun cesaretini gösteremedi. EIF’teki Çalıştay’da bazı konuşmacıların ne söylediklerini doğrusu ben bile anlamadım, yanlış oturuma mı geldim diye düşündüm. 

Hatta Çalıştay’ı düzenleyen arkadaşa da bir başka oturum esnasında “Ben bu oturumdan bir şey anlamadım, bunlar ne konuşuyor” diye sordum. Bu Çalıştay ve Konferanslar bir adım ilerleme sağladı mı? Bence Hayır! 

Etkinlikler düzenleyerek bu kanunlar ve yönetmenlikler değişiyor mu? Son aylarda yapılan bu organizasyonlar bir şey getirdi mi? Bireysel mikro GES alanında bir şeyler yapmak istiyorsak tabana inmemiz lazım. 

Bu değişiklerin yapılmasını Kezban Teyzemiz gibi Anadolu daki teyzelerimiz, ablalarımız ve amcalarımız sağlayabilir. Bu işler Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde sandalye üzerine oturup Çalıştay ve Konferans düzenleyerek olmaz. 

Açılış Konuşmalarında her zaman en son olarak en yüksek makamındaki şahıs konuşur, bu da EIF de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü idi. Kezban Teyzemiz Bakanımızdan sonra sahneye çıktı. Bunun tek cevabı var. Bu iş, Kezban Teyze ile sonuç alır. Bundan dolayı bireysel mikro GES’lerin önünün açılmasının tek yolu Kezban Teyze’dir ve başka bir yol yoktur. 

Son olarak belirtmek istiyorum. Kezban Teyze, EIF’e katılan bazı firmalardan da söz aldı. Halen verimsiz çalışan 4 kW’lık GES’i yenilenecek. Bu firmalar modül üreticisi AXITEC, invertör üreticisi KACO, alt konstrüksiyon üreticisi Alkor, kablo üreticisi Stäubli ve yeni sistemi kuracak Sinoplu EPC firması Potansiyel Enerji idi. Bu firmaları duyarlılıklarından ötürü kutluyorum ama verilen bu sözlerin tanığı olarak, sözlerinde durup durmadıklarının da takipçisi olacağım, bilmelerini isterim.

Hasan YİĞİT / Enerji Günlüğü - ANKARA