Enerji Günlüğü - Enerjisa Elektrik Dağıtım Regülasyon, ARGE Yeni Servisler Grup Müdürü Alp Kaymaz, Türkiye’de elektrikli araç sayısının artması ile mevcut şebekenin zorlanacağını belirtti.
Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nda konuşan Enerjisa Elektrik Dağıtım Regülasyon, ARGE Yeni Servisler Grup Müdürü Alp Kaymaz, elektrikli araçların kullanımının giderek yaygınlaştığını, Türkiye’de sayının 2 milyonu bulması halinde şebekenin zorlanacağını söyledi.
Dünyaya 30 dakikada içinde gelen enerjinin toplamının 1 yıl içinde dünyada tüketilen enerjiye eşit olduğunu bu projenin güvenlik nedeni ile Almanlar tarafından rafa kaldırıldığını söyleyen Kaymaz, yerinde tüketime dayalı üretimin daha çok Kuzey ülkelerinde kullanıldığını söyledi. Kaymaz şöyle konuştu; “Dünyaya 30 dakika içinde gelen enerjinin toplamı 1 yıl içinde dünyada tüketilen enerjiye eşit. Özellikle Avrupa ve Kuzey ülkeleri güneşi evlerde üreten bir sisteme doğru gidiyor. Evlerin çoğunluğu güneşten enerji aldıktan sonra depolayan ve elektrikli araca enerji veren bir sisteme gelecek. Elektrikli araçların tarihi aslında yeni değil. Bugün kullandığımız elektrikli araçların benzeri 1896’larda da üretiliyordu. Bugün oturduğumuz evler 2006 öncesi yapıldı ise 5 kWh, daha yeni ise 10 kWh elektrik tüketimi yapıyor. Elektrikli araçlar bu enerjinin tümünü çekme kapasitesine sahip çünkü Türkiye’de elektrikli araç sayısı 2 milyona ulaşır ve bu araçlar enerjilerini karşılamak için şebekeye bağlanırsa mevcut şebeke sistemi çöker. Dünyada elektrik fiyatları güneş panelleri ve dağıtık enerjiden dolayı çok hızlı düşüyor. TEİAŞ’ın 3098 adet santrali var bu sistem dağıtık enerjiye geçildiğinde milyonları bulacak. TEİAŞ’ın yönettiği bu sistem eğer dağıtık enerjiye geçeceksek gelecekte yapay zeka algoritmalarıyla yönetilebilir.”
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KÜRESEL ISINMAYI ENGELLEYEBİLİR
Küresel ısınmayı canavar olarak tanımlayan ve bunu insanoğlunun yarattığını söyleyen AF Türkiye Ülke Müdürü Serhat Can, küresel ısınmanın önüne geçmek için enerji verimliliğinin son derece önemli olduğunu söyledi. Can, “Akıllı Şebekeler için akıllı insanlar, kurumlar ve mevzuatlar gerekiyor. Burada toplumun bile katkısına ihtiyacımız var. Biz AF Türkiye olarak dağıtım şirketleri için olgunluk modeli belirledik. Birçok dağıtım şirketinin lisansı 2035 yılında bitiyor. Ayrıca çatı tipi güneş sistemlerinin 2035 yılında çok yaygın olacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte 2035’e kadar binaların yüzde 80’inin akıllı sayaçlarla donatılması gerekiyor. Ayrıca Ulusal akıllı sayaç protokolüne ihtiyacımız var. Türkiye’nin en kısa sürede yerli sanayi ile buna geçmesi gerekiyor. İzlenebilirlik, şebekelerde yüzde 80’e çıkmalı. Şebekelerde kapasite kullanımının yüze 20 arttırılması gerekiyor. 2035’te kayıp kaçak iletim dağıtımla birlikte yüzde 8’e düşmesi gerekiyor. Bu 2016 yılında yüzde 17 civarındaydı. Operasyonel faaliyetlerde yüzde 20 verimlilik sağlanması da şart. Sokak aydınlatmalarında led kullanımı ile yüzde 1 tasarruf sağlanması da öngörülüyor" dedi.