Menşe Garantisi sistemi AB yenilenebilir yatırımlarının yarısını karşılayabilir

Menşe Garantisi (GOs) sertifika sistemi ile elde edilen gelir, önümüzdeki 8 yılda Avrupa’nın emisyon hedefi için gerekli olan rüzgar ve güneş yatırımlarının yarısını finanse edebilecek.

Enerji Günlüğü - Kaynak Garanti sistemi tarafından elde edilen gelirin, 2023 ile 2030 arasında yenilenebilir enerji yatırımları için 57 milyar euro kaynak yaratabileceği kaydedildi.

Sürdürülebilirlik çözümleri sunan Ecohz tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Menşe Garantisi (GOs) sertifika sistemi ile elde edilen gelir, AB'nin 2030 hedeflerine ulaşması için ihtiyaç duyduğu yenilenebilir enerji üretiminin yarısı için yatırımları güvence altına alabilir. Analize göre, Menşe Garantilerine (GO) yönelik artan talep, temiz enerjiye yapılan yatırımlar için 2023 ve 2030 yılları arasında 57 milyar euro kaynak sağlayabilir. %75'lik bir borç-özsermaye oranı, önümüzdeki sekiz yıl içinde toplam olası yatırımı 228 milyar euroya çıkarabilir.

SİSTEM AB HEDEFLERİNİN YARISINI FİNANSE EDEBİLİR

Günümüzde güneş ya da rüzgar santrali kurmanın maliyeti MW başına 1 milyon euro olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla rüzgar ve güneş teknolojisi için yılda ortalama 2000 çalışma saati baz alınırsa, garanti sistemi geliri tarafından finanse edilen yeni yenilenebilir elektrik üretimi yılda 458 TWh'ye ulaşabilir. Bu da AB'nin 2030 hedeflerine ulaşması için ihtiyaç duyduğu ek yenilenebilir enerji üretiminin yarısına yakın bir miktara denk geliyor. 

AB'nin Fit-for-55 politika paketi, 2030 yılına kadar %55 emisyon azaltmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için %70'e yakın bir yenilenebilir elektrik payı gerekiyor, bu da yılda yaklaşık 870 TWh temiz enerji üretiminin eklenmesini gerektiriyor. 

Türkiye’de de tüketilen enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini kanıtlamak için YEK-G uygulaması devrede. Enerji Piyasaları İşletme AŞ, YEK-G belgelerinin ticaretinin yapılabilmesi için oluşturulan piyasayı işletiyor.