McKinsey: Petrol talebi 2025’ten sonra düşüşe geçecek

Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey & Company uzmanlarına göre küresel petrol talebi artarak 2025 yılında zirveyi görecek, sonra gerilemeye başlayacak.

Enerji Günlüğü - Yönetim danışmanlığı firması McKinsey & Company, enerji sektörünün geleceğine ilişkin öngörülerini içeren Küresel Enerji Perspektifi (Global Energy Perspective) 2022 raporunu yayınladı.

146 ülkeden verilerin yer aldığı rapor, 55 sektör ve 70’ten fazla enerji ürünü üzerinde yapılan incelemenin sonuçlarına yer veriyor. Çalışmada, küresel ölçekte petrole yönelik talebin önümüzdeki on yıl içinde muhtemelen de 2025’ten önce zirveyi göreceği, ardından düşüşe geçeceği tahminine yer verildi. 

Küresel enerji piyasalarının benzeri görülmemiş belirsizliklerle karşı karşıya kaldığı değerlendirmesinin yer aldığı McKinsey raporunda düşük karbonlu enerji sistemlerine geçişin ise güçlü ve uzun vadeli bir trend olarak öne çıktığı ifade edildi.

Raporda küresel emisyonların yüzde 89’undan fazlasına yol açan 64 ülkenin, net sıfır karbon emisyonu sözü verdiği hatırlatılırken, McKinsey uzmanları, dönüşümün hızlanması gerektiğine vurgu yapıyor. McKinsey & Company Ortağı Eren Çetinkaya da “Küresel ısınmayı +1,5°C ile sınırlı tutma hedefi için daha kararlı ve hızlı olmak gerekiyor” dedi.

McKinsey Küresel Enerji Perspektifi 2022 Raporu’nda yer alan bazı bulgular:   

- Küresel enerji pazarında, karbon emisyonu düşük çözümlere yönelik trend güçlenerek ilerliyor. Özellikle hidrojen ve hidrojen bazlı yakıtların pazar paylarının artmasının beklendiği belirtiliyor. Bu artışın Avrupa’da daha hızlı olması ve bunun çevre ülkeler için fırsatlar yaratabileceği ortaya konuyor.

- Karbon yakalama, kullanım ve depolama (CCUS) faaliyetlerinin, günümüzde LNG pazarlarının sahip olduğu yatırım fırsatlarını da aşacağı tahmin ediliyor. Bu yatırımlar sonucunda CCUS faaliyetlerinin karbon emisyonları üzerindeki etkilerinin de 2050 yılına kadar 100 kata kadar büyüme potansiyeli bulunuyor.

- Gelecekteki enerji yatırımlarının neredeyse tamamı yenilenebilir enerji tarafına ve atmosferdeki karbonu toplama teknolojilerine yönlenecek.

- Hükümetlerin ve şirketlerin şu ana kadar açıklanmış net sıfır hedeflerine ulaşmaları, 2050 yılına kadar elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının yüzde 85’in üzerine çıkması ve elektrikli araçlar ile atmosferdeki karbonu toplama teknolojilerinin hızla gelişmesi durumunda bile, küresel ısınmanın 2050 yılına kadar +1,7°C'yi geçeceği tahmin ediliyor.