Maltepe Üniversitesi solar ve saklama teknolojileri geliştirecek

Enerji Günlüğü - Maltepe Üniversitesi, silisyum tabanlı ince film fotovoltaik enerji hücresi ve saklama teknolojileri geliştirmek üzere çalışma...

Enerji Günlüğü - Maltepe Üniversitesi, silisyum tabanlı ince film fotovoltaik enerji hücresi ve saklama teknolojileri geliştirmek üzere çalışma başlattı. 

Maltepe Üniversitesi Çevre ve Enerji Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇEVENTAM), Türkiye’nin enerji teknolojileri ve ekipmanları alanındaki dışa bağımlılığını azaltacak faaliyetlere yoğunlaştı. ÇEVENTAM bu amaçla yaklaşık 2 milyon Euro’nun üzerinde bir mali destek programıyla 700 metrekareyi aşan bir alanda güneş enerjisi teknolojisi malzeme geliştirme laboratuvarı kuruyor. 

SİLİSYUM TABANLI HÜCRE VE PANEL

Laboratuvarda silisyum, Si-tabanlı ince film fotovoltaik enerji hücresi  teknolojileri geliştirilecek. Elde edilecek malzemelerin karakterizasyonları ortaya koyularak enerji verimliliği yüksek malzemeler ortaya çıkarılacak. Daha sonra bu hücrelerin kullanılacağı paneller üretilip, verimlilikleri saptanacak. ÇEVENTAM, önümüzdeki 3-5 yıl içinde geliştirdiği bu güneş panellerinin seri üretimini de yapacak hedefleyen entegre bir araştırma merkezi konumuna gelmeyi hedefliyor. 

ENERJİ DEPOLAMA İMKANLARI 

ÇEVENTAM, fotovoltaik malzemelerin yanı sıra enerji saklama teknolojileri üzerinde de çalışmalar yürütecek. Merkezde yer alacak aygıt test laboratuvarında enerjinin depolanması ve süper kapasitörlerin üretimi de amaçlanıyor. Geliştirilecek yerli teknolojilerle Türkiye’nin hem kısa hem de uzun vadeli enerji planlama politikalarına katkı sağlayacak nitelikte sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor. 

Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ÇEVENTAM Direktörü Prof. Dr. Hamit Topuz “Stratejik olarak Çeventam’ın esas amacı Si-tabanlı solar hücre teknolojisi geliştirmek. Bunda amacımız malzemenin hem daha ekonomik ve hem de enerji verimliliği bakımından güvenilir olması. Bu alanda yabancı kaynaklardan elde edilen kısıtlı ve hassas teknolojik verilere hep kısıtlı koşullarda sahip olunabiliyor. Oysa kendi geliştirdiğimiz teknolojilerle daha özgür ve daha çeşitli verilere sahip olabileceğiz” dedi. Bu kapsamda ülke gerçekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda daha değişik kaynakları kullanabilme kabiliyetine sahip olacaklarını anlatan Prof. Dr. Hamit Topuz şöyle devam etti: 

“Amacımız bu kısır döngüyü kırmak. Bu nedenle, kendi geliştireceğimiz milli teknolojimizle her türlü hareket serbestisine sahip olacağız. Yani Merkezimiz ÇEVENTAM gerçek bir bilgi üretim merkezi olacak. Bu sayede iş dünyamızın enerji alanında gerçekten rasyonel kararlar alabilmeleri ve geleceği daha sağlıklı planlamalarına yardımcı olabilecek bir model geliştirmenin yol haritasını oluşturuyoruz.”

ABD’DEN ÖDÜLLÜ PROFESÖR DE KATKIDA BULUNACAK

ÇEVENTAM Direktörü Prof. Dr. Hamit Topuz, Merkez’deki çalışmalarına üniversite bünyesindeki öğretim üyelerinin yanı sıra, yurt dışında başarılı çalışmalara imza atmış isimlerin de katkı sunacağını anlattı. Prof. Dr. Topuz’un verdiği bilgiye göre ABD Texas A&M Üniversitesinden, malzeme teknolojileri alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Tahir Çağın da ÇEVENTAM’ın yol haritasının oluşturulmasına görüş ve önerileriyle katkılarda bulundu. Bu alanda sayısız yayınları bulunan Prof. Dr. Çağın geçmişte fizik alanında Amerika’da Feyman ödülüne layık görülen bir isim. ÇEVENTAM’ın oluşum sürecine katkı sunan bir diğer isim ise Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulamaları Merkezi (GÜNAM) Direktörü Prof. Dr. Raşit Turan da yer aldı. 

Enerji Günlüğü