Maduro: Yaptırımları kaldırın AB’deki petrol açığını kapatalım

Nicolas Maduro, ülkesine yönelik yaptırımlar kaldırılırsa, ülkesinin Batılı ülkelerde yaşanan enerji darboğazını çözmek için hazır ve istekli olduğunu söyledi.

Enerji Günlüğü - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesine yönelik yaptırımlar kaldırılırsa, ülkesinin Batılı ülkelerde yaşanan enerji darboğazını çözmek için hazır ve istekli olduğunu söyledi. 

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, dünyayı saran ekonomik sarsıntı ve Avrupa'daki enerji krizini çözmek için Venezuela’nın sorumluluk almaya hazır ve istekli olduğunu söyledi. Venezuela, ABD’nin 2019 yılında başlattığı ve 913 farklı konuda kısıtlama ve yasaklar getiren yaptırımların kaldırılması için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na 29 kez başvurmuş, oylamada büyük çoğunlukla yaptırımların kaldırılması yönünde karar alınmıştı. Ancak ABD bu oylamaların hiç birini tanımadı. ABD yaptırımları, Amerikan işletmelerinin Venezuela Devleti’ne ait petrol şirketi ile ticari ilişki kurmasını tümüyle yasaklıyor.

VENEZUELA BORÇ KARŞILIĞI İHRACATTA REST ÇEKTİ

14 Eylül'de Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Nicolas Maduro; Venezuela'nın gaz ve petrol piyasasındaki düzensiz seyirden etkilenen bütün ülkelere petrol arzı sağlayabilecek konumda olduklarını belirterek, “Venezuela, dünya ekonomisinin ihtiyaç duyduğu petrol ve gaz piyasasını istikrarlı ve güvenli bir şekilde desteklemeye hazır ve isteklidir” dedi.

Venezuela’nın petrol ihracatına ilişkin performansı yaptırımlar nedeniyle çok düşük seyrediyor. 2022 Mayıs’ın da ABD Başkanı Joe Biden, yaptırımlara getirdiği istisna ile Venezuela’nın borçlarına karşılık petrol ihraç etmesine izin veren kararı onaylamıştı. Ancak Maduro, Ağustos ayında borç karşılığı petrol ihracatını ani bir kararla durdurdu. 

YAPTIRIM MUHATABI ÜLKELER ÇIKIŞ ARAYIŞINDA

Yaptırımlara maruz kalan ülkelerden Venezuela, Rusya ve İran bir yandan yaptırımları sona erdirmenin diplomasi üzerinde çalışırken, diğer yandan uygulamaları delmek için de çeşitli yollar deniyor. Devasa tanker gemilerinin sahte isimler altında seyrederek petrol taşıması bu yollardan biri. Örneğin İran’dan yola çıkan Huge adlı Çok Büyük Ham Petrol Taşıyıcısı (VLCC), hurdaya çıkmış başka bir geminin adıyla seyreden diğer bir tankerle birlikte; birkaç gün içinde Venezuela’da Jose Terminali’ne 1,22 milyon varil İran ham petrolü ve 2 milyon varil kondensat teslim edecek. Söz konusu tankerin gerçek kimliği, United Against Nuclear Iran adlı bağımsız kuruluş ve izleme hizmeti sağlayıcısı tankertrackers.com tarafından ayrı ayrı açıklandı. 

Venezuela ürettiği ham petrolün işlenmesinde kullanılan seyrelticileri İran’dan temin ediyor. İran ise ham petrolünün ihraç edilebilir motor yakıtı niteliğinde rafinasyonu için Venezuela’dan yararlanıyor. İran’ın Venezüela rafinerilerini yenileme ve Venezuela Devletine ait petrol şirketi PDVSA’ya ham petrol tedarik etmek için 110 milyon avroluk bir sözleşmesi bulunuyor. PDVSA bu kapsamda Temmuz-Ağustos 2022 döneminde; 4,8 milyon varil İran ham petrolü ve kondensat ithal etti.

TEKNOLOJİ HAKİMİYETİ ENERJİ KRİZİNDE KİLİT ROL OYNUYOR 

Diğer yanda yaptırım uygulanan ülkeler, büyük ithalatçı ülkelere ulaşmak amacıyla; İran’ın da üzerinde yer aldığı St. Petersburg-Mumbay hattında oluşturulan Uluslararası Kuzey-Güney Nakliye Koridoru (INTSC) gibi örneklerle yeni ticaret rotaları oluşturmaya çalışıyor. 

Enerji kriziyle ilgili süreçte mesele petrol ticaretini kontrol etmenin ötesine geçti ve petrolün üretim ve işleme süreçleri ile nakliyat süreçleri de; Rusya’nın gaz türbin kompresörlerinde yaşadığı teknik bakım sorunları gibi, enerji savaşının önemli parçaları haline geldi.