Madenciler, kota duvarını aşmak için Hindistan seferine çıkıyor!

Enerji Günlüğü - Türk doğal taş sektörü, öncelikli hedef pazarı olarak belirlediği Hindistan’ın uyguladığı kota uygulamasını aşmanın yollarını...

Enerji Günlüğü - Türk doğal taş sektörü, öncelikli hedef pazarı olarak belirlediği Hindistan’ın uyguladığı kota uygulamasını aşmanın yollarını arayacak.

Türkiye-Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi (KEK) 10. Dönem Toplantısı 30 - 31 Ocak 2014 tarihleri arasında Yeni Delhi'de gerçekleşecek. Hindistan ve Türkiye arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için büyük önem taşıyan toplantı Ekonomi Bakanlığı’nın öncülüğünde düzenleniyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği de, doğal taş sektörü için önemli bir pazar konumunda olan Hindistan’daki kota sorununa çözüm aramak için toplantıda hazır bulunacak.

Doğal taş ihracatında dünya üçüncüsü olan Türk doğal taş sektörü Hindistan’ı öncelikli hedef pazarı olarak belirledi. Sahip olduğu taş kültürüne rağmen Hindistan’ın mermer ve traverten ürün gruplarında zayıf olması, bu ülkenin hedef pazar olarak konumlandırılmasını güçlendiriyor. Ancak Türk doğal taş sektörü, Hindistan’ın uyguladığı kotalar nedeniyle bu ülkeye beklentilerin altında ihracat gerçekleştirebiliyor. Eğer kota problemi ortadan kalkarsa Hindistan, Türkiye’nin doğal taş ihracatından yüzde 44 pay alan Çin’e alternatif en önemli pazar konumuna gelecek.

Türkiye-Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi (KEK) 10. Dönem Toplantısı’na İMİB’i temsilen katılan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Tunç Türker, “Günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke konumundaki Hindistan, özellikle son yıllarda yakaladığı ekonomik büyüme ve kalkınma trendi ile tüm dünyanın ilgisini üzerine çekmiş durumda. Türkiye-Hindistan arasındaki ilişkilere baktığımızda ise iki ülke arasındaki dış ticaret dengesinin Türkiye aleyhine bir tablo çizdiğini görüyoruz. 5,8 milyar dolarlık ithalat yaptığımız ülkeye ihracatımız sadece 519 milyon dolar, bu da gösteriyor ki ithalatın yüzde 10’unu karşılayacak kadar bile ihracat yapamıyoruz. Hindistan gibi büyük bir pazarı değerlendirememek maalesef Türkiye açısından büyük bir hata. Hindistan ile ticari ilişkilerin gelişmesi açısından siyasi otoritelerin atacağı adımlar büyük önem taşıyor. Durum böyleyken Hindistan’a Bakan düzeyindeki son ziyaretin Nisan 2011’de yapıldığını görüyoruz. Ancak bu tarihten sonraki tüm taleplerimize rağmen maalesef önemli bir atım atılmadı” dedi.

Toplantının Türk doğal taş sektörü için büyük önem taşıdığını belirten Tevfik Tunç Türker; “Türkiye’nin hedef pazar olarak belirlediği Hindistan’a 2013 yılındaki doğal taş ihracatı miktar bazında yüzde 11,16 azalışla 159,369 ton, değer bazında ise yüzde 8,22 azalışla 46,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Çin’e yapılan doğal taş ihracatı ise miktar bazında yüzde 16 artışla 4,87 milyon ton, değer bazında ise yüzde 25 artışla 982 milyon dolara ulaştı. Ülkemiz sahip olduğu zengin doğal taş rezervleri sayesinde pazarda oldukça güçlü bir konumda. Dünyanın pek çok ülkesine doğal taş ihracatı gerçekleştiriyoruz. Ancak batı ülkelerinde yaşanan resesyon Türk doğal taş üreticilerini ve sanayicilerini Çin’e yöneltti ve günümüzde Türkiye’nin hem maden hem de doğal taş ihracatında Çin’e olan bağımlılığı endişe verici bir boyuta ulaştı. Çin pazarında yaşanacak bir durgunluk sektörümüz açısından büyük problem yaratabilir. Bu nedenle Çin’e alternatif güçlü hedef pazarlar yaratmalıyız. Bu noktada Hindistan oldukça cazip bir pazar. Ülkemiz sahip olduğu potansiyele rağmen Hindistan’ın uyguladığı kotalar nedeniyle bu ülke, doğal taş ihracatımızdan miktar bazında sadece yüzde 1,89 pay alabiliyor. Sorunun aşılması Hindistan’a yılda yaklaşık bir milyon ton doğal taş ihracatının da önünü açacak. Böylece bir yandan ticaretimiz dengelenirken diğer yandan Çin’e olan bağımlılığımız azalır” diyerek sözlerini bitirdi.