Lund: Biyokütle santralleri yakıt bakımından avantajlı

Enerji Günlüğü - Biyokütle santrallerinin yakıt bakımından avantajlı olduğunu söyleyen Aalborg Energie Technik Satış Müdürü Frank S. Lund, yapılan...

Enerji Günlüğü - Biyokütle santrallerinin yakıt bakımından avantajlı olduğunu söyleyen Aalborg Energie Technik Satış Müdürü Frank S. Lund, yapılan yatırımın geri dönüş süresinin hızlı olduğunu belirtti.

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda Enerji Teknolojileri ve Uygulamalar oturumunda konuşan Aalborg Energie Technik Satış Müdürü Frank S. Lund biyokütle santrallerinde yapılan yatırımın hızlı geri döndüğünü belirtti ve “bu tür santraller yakıt bakımından avantajlı” dedi.

BİYOKÜTLEDE MALİYET AÇISINDAN YÜZDE 25 AVANTAJ VAR

Şirket olarak biyokütle konusunda çözümler belirlediklerini ifade eden Lund, santrallerde hizmet ve operasyon konusunda çözümler sundukları belirtti. Lund, “Bizim şu anda toplamda 100 milyon Euro’luk yatırımımız ve 200 çalışanımız mevcut. Çalışanlarımızın hepsi de biyokütle üzerine çalışıyor. Biyokütle santrallerinde birçok santrale göre maliyet açısından yüzde 25’e varan avantajlar sağlandığını söyleyebiliriz. Çünkü aldığınız krediyi çok çabuk bir şekilde geriye ödeyebiliyorsunuz. Yakıt esnekliğine baktığımız zaman maliyet ve kaynak konusu ön plana çıkıyor. Maliyet açısından önemli olan ise pazar fiyatı, yaptığınız kontratın devamı ve kullandığınız biyoyakıtın nakliyesi önemli. Özellikle Türkiye’nin bazı bölgeleri kısa vadeli yakıt tedariki için çok uygun görünüyor” diye konuştu.

Biyokütle santrallerinde atık odunların da kullanıldığının altını çizen Lund konuşmasına şöyle devam etti; “Yıkılan binalardan toplanan odunlar biyokütle santrallerinde kullanılabilir. Bu tür kaynaklarla ilgili güzel örnekler mevcut. Mesela 2000 yılından bu yana İngiltere’de bu şekilde çalışan bir santral mevcut. Santral yılda 8 bin 500 saat çalışıyor ve bu santralle ilgilenen şirket, tesisin bulunduğu bölgeye emisyon oranlarını çevrimiçi olarak web sayfasından bildiriyor. Ayrıca İngiltere’de hayvansal atıklarla ilgili et ve kemik tozu kullanan bir tesis de 2018 yılında devreye girecek. Bu gibi tesisler Türkiye’de de uygulanabilir”  

Enerji Günlüğü