LPG denetimlerinde yeni dönem

LPG Piyasası denetimlerini hızlandırıp basitleştirilen değişiklikler getirildi. Öncelikle ihtar ve geçici durdurma cezaları uygulanacak.

Enerji Günlüğü - LPG Piyasası denetimlerini hızlandırıp basitleştirilen değişiklikler getirildi. Öncelikle ihtar ve geçici durdurma cezaları uygulanacak.

Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklik, LPG piyasasına yönelik denetim süreçlerinde lisans iptali gibi ceza uygulamalarından önce uygulanacak olan; “ihtar” ve “geçici durdurma” cezaları getiriyor. 

GEÇİCİ DURDURMA CEZASI
Yönetmelik değişikliğinde geçici durdurma ve ihtar cezalarının tanımı yapıldı. Buna göre; geçici durdurma, ihtara rağmen mevzuata aykırılığın giderilmemesi veya ihtara konu fiilin 2 yıl içerisinde tekrar edilmesi veya niteliği itibarıyla faaliyetin durdurulmasını gerektiren fiillerin tespiti durumunda, yürütülen faaliyetin durdurulması olarak tarif edildi. 

İHTAR
Kurul tarafından belirlenen niteliği itibarıyla düzeltme imkânı olan mevzuata aykırılığın, 30 gün içinde düzeltilmesinin veya tekrar edilmemesinin ilgilisine tebliği ise ihtar başlığı altında tarif edildi. İhtar sonucunda aykırılık giderilmezse 60 günlük geçici durdurma cezası verilebilecek. Aykırılık yine giderilmezse, faaliyet durdurulacak ve soruşturma başlatılacak. Soruşturma tamamlanıp aykırılık giderilinceye kadar, durdurma cezası uygulamada kalacak. Ayrıca ihtar cezası ihtara neden olan fiilin iki yıl içinde tekrar işlenmesi halinde uygulanmayacak ve doğrudan geçici durdurma cezası söz konusu olacak. 

Tanımı yapılan iki yeni cezai uygulama doğrultusunda, denetim yapmakla görevlendirilen Kurum personelinin görev ve yetkileri de, değişiklik uyarınca yeniden tanımlandı. 

LPG İFADESİ KAPSAYICI KAVRAM OLDU
Yönetmelik’in önceki halinde “LPG, LPG tüpleri ve LPG ile ilgili her türlü emtia” olarak tarif edilen LPG kavramı da kapsayıcı tek bir kavram olarak ele alındı ve buna uygun değişiklikler getirildi. LPG ifadesi bundan böyle otogaz dahil LPG’nin piyasaya arz sırasında alabildiği bütün teknik formlarını kapsayan hukuki bir kavram olarak ele alınıyor. 

DAĞITICILAR DENETİMDEN DOĞRUDAN SORUMLU
Dağıtıcıların yükümlülükleri de daha doğrudan sorumluluk verecek şekilde yeniden tarif edildi. Dağıtıcılar bundan böyle, kendi tescilli markaları altında yapılan faaliyetlere ilişkin kalite kontrol izlemesini etkin biçimde yapmak ve bayilerinin ilgili mevzuat çerçevesinde yapılan tek elden satış sözleşmesine uygun piyasa faaliyeti yapıp yapmadığını denetlemekle yükümlü olacaklar. Dağıtıcı lisansı sahipleri, yaptıkları piyasa faaliyetleri ile ilgili olarak, kullanıcılardan gelen şikayet başvurularını izlemek ve değerlendirmekle de yükümlü olacaklar. Dağıtıcı lisansı sahipleri, şikayet başvurularını başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içerisinde yazılı olarak cevaplayacak ve gerekli işlemi yapacaklar. Şikayet başvurularına ilişkin olarak yapılan işlemler dağıtıcı lisansı sahiplerince kayıt altına alınacak ve talep edilmesi halinde Kuruma verilecek.

Böylece tüketiciler şikayet başvurularını doğrudan dağıtıcılara yapacaklar, ancak; piyasa faaliyetleri ile piyasa faaliyeti sayılmayan ancak lisans gerektiren faaliyetlere ilişkin ihbar ve şikayetler doğrudan Kuruma veya Kurum adına yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak. 

KURALA AYKIRI İKMAL ZARARI LİSANS SAHİBİNDEN TAZMİN EDİLECEK
Teknik düzenlemelere aykırı LPG ikmali ile ilgili yaptırımlar da sadeleştirilerek, zararın doğrudan sorumludan tazmini uygulaması getirildi. Bundan böyle teknik düzenlemelere uygun olmayan LPG ikmali nedeniyle kullanıcıya verilen zarar ve hasarlar lisans sahibi gerçek veya tüzel kişilerin lisanslarında ve sözleşmelerinde yer alan hususlar uyarınca tazmin edilecek. 

OTOGAZ BAYİLERİNDEKİ AYKIRILIKLARA GEÇİCİ DURDURMA
Otogaz bayilerindeki aykırılıklarda da faaliyet durdurma cezası hızlıca uygulanabilecek. Buna göre lisans sahibinin ilgili piyasa faaliyeti, niteliği itibarıyla faaliyetin durdurulmasını gerektiren ya da kötü niyet veya tehlikeli eylem sonucunu doğuran fiilleri nedeniyle Kurumca veya Kurumca yetkilendirilen kuruluşlarca geçici olarak durdurulabilecek. 

PARA CEZASINA İTİRAZ TAHSİLATI DURDURMAYACAK
Yönetmeliğin “Kararların tebliği ve para cezalarının tahsili” başlıklı 27. maddesine eklenen 4. fıkra ile para cezalarına karşı yargıya başvurulması halinde tahsil işleminin devam edeceğini bildiriyor. İlgili fıkrada şöyle deniyor, “Kanun kapsamında verilen idari para cezalarına karşı yargı yoluna başvurulması, ilgili vergi dairesine idari para cezasına ilişkin banka teminat mektubu verilmesi hariç tahsil işlemlerini durdurmaz”. 

Yönetmelik değişikliği ile tebligatların elektronik tebligat adresine yapılacağı da hüküm altına alınıyor. Buna göre Kurumca, Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin olarak yapılacak her türlü tebligat, lisansı yürürlükte olan kişilerin öncelikle Kuruma bildirdiği Elektronik Tebligat adresine yapılacak. Elektronik Tebligat adresine tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde, Kuruma bildirilen adrese yapılan bildirim tebligat yerine geçecek.