LNG depolama tarife hesaplaması değişti

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama şirketleri için depolama hizmeti tarifesi hesaplama usul...

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama şirketleri için depolama hizmeti tarifesi hesaplama usul ve esaslarını yeniden belirledi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK - Kurul), sıvılaştırılmış doğalgaz depolama şirketleri için tarife hesaplama usul ve esaslarını yeniden belirledi. Buna göre, LNG depolama şirketleri, tarife çalışmalarına baz olacak veri, bilgi ve belgeler ile bu Usul ve Esaslara uygun olarak hazırlayacakları tarife önerilerini yeni tarife uygulama dönemi başlamadan 8 ay önce Kurum evrakına girecek şekilde sunacak. 

SON BEŞ YILLIK VERİLERLE 

Tarife çalışmalarına esas veriler arasında yapılan/yapılacak yatırımla ilgili maliyetler, son 5 yıllık döneme ilişkin bilanço, gelir tablosu, hizmet maliyeti tablosu ve diğer mali tablolar; son 5 yıllık döneme ilişkin gerçekleşen, içinde bulunulan yıla ilişkin gerçekleşeceği tahmin edilen işletme giderleri; geçmiş döneme ilişkin tesisten hizmet alan müşteri bazında verilen hizmetler ve elde edilen tutarlarla ilgili bilgiler ve öngörülen kapasite rezervasyon miktarıyla ilgili bilgiler yer alacak.

GELİR TAVANI TÜFE’YE ENDEKSLİ

LNG Depolama şirketleri, gelir tavanı hesaplamalarına esas verileri ilgili tarife yılının başlamasından 6 ay önce Kuruma sunacak. Şirketlerin her bir tarife yılı için belirlenen yıllık gelir gereksinimi değerleri ilgili tarife yılından 4 ay önceki Yi-ÜFE'ye (Türkiye İstatistik Kurulu tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) göre güncellenecek ve ilgili yıl gelir tavanı hesabında bu güncellenmiş değer kullanılacak. Tarife uygulama dönemi için tesis genişleme yatırım tutarları dahil öngörülen yatırımlar, tarife hesaplamalarında dikkate alınacak. 

İLAVE YATIRIMLARIN ETKİSİ 

Tarife uygulama dönemi içerisinde ilave yatırıma ihtiyaç duyulması durumunda, bu yatırımlara ilişkin talep Kurul tarafından değerlendirilecek ve Kurul tarafından onaylanan ilave yatırımlarla ilgili getiri ve itfa dahil maliyetler bir sonraki tarife uygulama dönemi hesaplamalarında dikkate alınacak. Ancak, ilave yatırımların tutarının ilgili tarife uygulama dönemi başı düzenlenmiş varlık tabanının yüzde 10’unu aşması durumunda, ilave yatırım tavanının onaylanmasıyla birlikte tarifeler de ilave yatırımlar dikkate alınarak revize edilecek.

İTFA SÜRESİ 5-22 YIL ARASINDA

Şirketlerin reel getiri oranı (RGO), tesis yatırımlarının finansmanı kapsamında kullanılan kaynakların maliyetleri olan borç maliyet oranı ve öz kaynak maliyet oranı ile ilgili finansman kaynaklarının toplam sermaye içerisindeki payları dikkate alınarak hesaplanacak. LNG depolama yatırımlarının itfa süresi 5 yıldan az 22 yıldan çok olmamak üzere şirket talebi de dikkate alınarak kurul tarafından düzenlenecek. İtfa, yıllar bazında eşit oranlarda ayrılacak.

GİDERLER MAKUL İSE YANSIYACAK 

Şirketlerin tarifeye esas düzenlenmiş işletme giderleri, şirketin depolama faaliyetini yürütebilmesi için gerekli harcamaların toplamından oluşacak. İşletme giderlerinde gözlemlenecek, önceki yıllara göre makul olmayan artışlar dikkate alınmayacak.

Tarife yılına ait gelir tavanı, 3 ay öncesinde Kurul Kararı ile belirlenecek ve ilgili şirkete bildirilecek. İlgili tarife yılı için belirlenen gelir tavanının elde edilmesini sağlayacak birim bedeller ve bu bedellerin hesaplamasına ilişkin yöntem ilgili depolama şirketi tarafından tarife yılı başlamadan en geç 2 ay önce onaylanmak üzere Kuruma sunulacak. Kurul tarafından aynen veya değiştirilerek onaylanan bedeller ilgili tarife yılı boyunca uygulanacak. 

 

HESAPLAMA YÖNTEMİ 6 AY ÖNCEDEN

Yöntem bildirimi, tarife uygulama dönemi başlamadan en geç 6 ay önce kuruma sunulacak. Kurul da en geç iki ay içerisinde aynen veya değiştirerek onaylayacak. Yöntem bildirimi uygulama dönemi içinde değiştirilemez ancak dönem içinde yöntem bildirimini etkileyen bir mevzuat değişikliği olması, öngörülemeyen bir durumun ortaya çıkması, piyasa gelişmelerinin değişikliği gerekli kılması gibi hallerde Kurul tarafından re'sen veya LNG depolama şirketinin talebi üzerine Kurul onayı ile değişiklik yapılması mümkün olacak.

KAPASİTE REVİZYONUNUN ETKİSİ

Birim bedellerin hesaplanmasında kapasite miktarı olarak ilgili depolama şirketinin uzun dönemli kapasite satışı kapsamında rezerve edilen kapasite de dahil olacak şekilde ilgili tarife yılı rezervasyon miktarı alınacak. Ancak kapasite rezervasyon miktarının toplam kapasitenin yüzde 30'una karşılık gelen miktardan küçük olması durumunda hesaplamalarda kapasitenin yüzde 30'una karşılık gelen miktar kullanılacak.

REVİZYON TALEPLERİ

Tarife uygulama döneminin süresi 3 yıldan kısa 10 yıldan uzun olamayacak. Bu sürenin belirlenmesinde ilgili depolama şirketinin talebi esas alınacak. Depolama şirketinin tarifelerinin belirlenmesinde kullanılan faktörlerde önemli değişiklikler meydana gelirse, tarifelerinde revizyon talebiyle Kuruma başvurabileceği gibi Kurul da önemli değişikliklerin meydana gelmesi durumunda re’sen bu değişikliği gerçekleştirebilecek. 

Bugün itibariyle yürürlüğe girerken, 2 Nisan 2014 tarihli ve 28960 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 20 Mart 2014 tarihli ve 4928 sayılı "Doğal Gaz Depolama Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları" yürürlükten kalktı.