Lisanssızlarda kurulu güçte yüzde 10 eksiltme yapılabilecek

Çağrı mektubu alan lisanssızlar başvurursa, kurulu güçte bir defaya mahsus yüzde 10 eksiltme yapılabilecek.

Enerji Günlüğü - Çağrı mektubu alan lisanssız tesis sahipleri başvuru yaparlarsa, bir defaya mahsus olmak üzere, en fazla %10 oranında kurulu güçte eksiltme yapılabilecek.

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Birçok yeni hüküm getiren Yönetmelik değişikliği uyarınca; çağrı mektubu alan kişiler, bir defaya mahsus olmak üzere; bağlantı anlaşmasına ilişkin çağrı mektubunda ve bağlantı anlaşmasında yer alan kurulu güçten en fazla %10 oranında eksiltme yapılması için başvurabilecekler. 

KURULU GÜÇ TADİLATLARINA KISITLAMA

Kurulu güç tadilatıyla ilgili bir düzenleme de mevcut Yönetmeliğin yürürlük tarihi olan 12 Mayıs 2019 tarihi başlangıç olacak şekilde düzenlendi. Buna göre bu tarihten önce bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu alan üretim tesisleri için talep edilen mekanik kurulu güç artışı, elektriksel kurulu gücün %20’sinden fazla olamayacak. Bu tarihten sonra bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu alanlar için talep edilen mekanik kurulu güç ise elektriksel kurulu gücün iki katını aşamayacak. 

Çağrı mektubu alan ve bağlantı anlaşması imzalayıp kurulu güç artış talebinde bulunan lisanssız üretim tesisleri dışındaki lisanssız üretim tesisleri için tek bir kabul yapılabilecek. Bununla birlikte her bir seferinde 10MWe gücünden aşağı olmamak üzere kısmi kabul de yapılabilecek. Ancak kabulü yapılan kısım dışında kalan gücün, süresi içinde kabulü yapılmazsa; söz konusu bağlantı anlaşması, kabulü yapılan kısım esas alınmak suretiyle güncellenecek. Bu hüküm, tüketim ihtiyacına yönelik uygulamalar için de geçerli olacak.

BİRLEŞMELERİ GTŞ’YE ŞEBEKE İŞLETMECİSİ BİLDİRECEK

Başka bir değişikliğe göre lisanssız üretim tesisi sahibi tüzel kişinin, tüm aktif ve pasifleri ile birlikte başka bir tüzel kişilikle birleşmek istemesi halinde, ilgili üretim tesisi veya tesislerinin tamamının kabulünün yapılmış olması kaydıyla, birleşme işlemi mer’i mevzuat kapsamında gerçekleştirilecek ve ilgili şebeke işletmecisi, birleşme veya bölünme bilgilerini, görevli tedarik şirketine (GTŞ) bildirecek. 

MÜCBİR SEBEPLE SAHA DEĞİŞİKLİĞİ

Bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu düzenlenen, bağlantı anlaşması imzalanan ve kabulü tamamlanarak işletmeye geçen üretim tesisleri için mücbir sebep hallerinde EPDK kararıyla ve dağıtım seviyesinden bağlantılarda aynı trafo merkezinden, iletim seviyesinden bağlantılarda aynı iletim bölgesinden bağlanmak şartıyla saha değişikliği yapılabilecek.

KABUL ALMADAN İŞLETMEYE ALINAN TESİSLER SÖKÜLECEK

Bir üretim tesisinin, kabul işlemleri yapılmadan kurulup işletmeye alındığı tespit edilirse; herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın ilgili şebeke işletmecisi üretim tesisini şebekeden ayırır. 

Tespitin yapılmasını takip eden 60 gün içinde, üretim tesisi ile ilgili olan tüm ekipman demonte edilecek ve tesis sahibi tarafından tesisin bulunduğu parselin dışına çıkarılacak. Varsa bu durumdaki tesisin bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu ve bağlantı anlaşması da iptal edilecek. Ayrıca üretim tesisini kuran gerçek veya tüzel kişi, üç yıl boyunca Yönetmelik kapsamında herhangi bir başvuru yapamayacak.

ASGARİ 10MW’LIK İLAVE KISMİ KABUL YAPILABİLECEK

Lisanssız üretim tesislerinde 12 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla yapılan başvurularla çağrı mektubu almaya hak kazanan ve bağlantı anlaşması imzalayan tesislerin güç artışı işlemleri hariç olmak üzere, tek bir kabul yapılabilecek. 

Bununla birlikte her bir seferinde 10MWe gücünden aşağı olmamak üzere kısmi kabul de yapılabilecek. Ancak kabulü yapılan kısım dışında kalan gücün, süresi içerisinde kabulünün yapılmaması halinde, söz konusu bağlantı anlaşması kabulü yapılan kısım esas alınmak suretiyle güncellenecek.