Lisanssız GES'lere ithal panel engeli

Enerji Günlüğü - Lisanssız elektrik üretimi yatırımlarında kullanılan ithal güneş panelleri, yatırım teşvik belgesi kapsamı dışına çıkarıldı. Ekonomi...

Enerji Günlüğü - Lisanssız elektrik üretimi yatırımlarında kullanılan ithal güneş panelleri, yatırım teşvik belgesi kapsamı dışına çıkarıldı. 

Ekonomi Bakanlığı, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de değişikliğe gitti. Değişiklikle, Tebliğ’in Teşvik belgesi kaysamında değerlendirilmeyen harcamalar başlıklı 8’inci maddesinin ikinci fıkrasına yeni bir bent eklendi. Eklenen bent ile yurt dışından ithal edilen güneş panelleri, teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar arasına katılmış oldu. Böylece, her biri teşvikli yatırım kabul edilen lisanssız güneş santrallerinin kurulumu için ithal edilecek güneş panellerinde KDV istisnası sona erdirilmiş oldu. Değişiklik, teşvik belgesi kapsamında yapılacak lisanslı güneş enerjisi yatırımları için de geçerli olacak. 

Değişikliğe konu tebliğde yer alan teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar listesi şöyle: 

a) Bazı ham madde, ara malı ve işletme malzemesi (istisnaları var),

b) Kullanılmış yerli makine ve teçhizat,

c) Karayolu nakil vasıtaları ve her türlü binek araçları (istisnaları var),

ç) Havayolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar dışındaki diğer yatırımlar için uçak ve helikopter,

d) Porselenden, seramikten ve camdan mamul sofra ve mutfak eşyası,

değerlendirmeye alınmaz

e) Yurtdışından ithal edilen güneş panelleri 

PROJE BAZINDA İNCELEME 

Bu arada, tebliğde belirtilmeyen teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyecek harcamalar, sektörel özellikler dikkate alınarak proje bazında belirleniyor. Teşvik belgelerine ait ithal ve yerli makine ve teçhizat listelerinde inşaat malzemelerine yer verilemiyor. 

BİTMEYEN PROJEYE İLAVE SÜRE 

Aynı Tebliğin 18’inci maddesinin birinci fıkrası şöyle değiştirildi. 

“(1) Teşvik belgesine konu yatırımların proje bazında yapılacak değerlendirme sonucunda öngörülecek sürede gerçekleştirilmesi esastır. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde teşvik belgesinin düzenlendiği mercie süre uzatımı talebinde bulunulması durumunda, teşvik belgesinde kayıtlı ilk sürenin yarısı kadar ek süre verilebilir. Bu şekilde hesaplanan ek sürenin bir yıldan az olması halinde ek süre bir yıl olarak uygulanır.”

Söz konusu Tebliğin EK-2’sinin (1) numaralı sırasının (ç) bendi ve (12) numaralı sırası “ç) Lisanssız elektrik üretimi yapacak tesislerle ilgili olarak, yetkili kurumdan alınacak proje onay yazısı” olarak değiştirildi,(14) ve (16) numaralı sıraları yürürlükten kaldırıldı.(17) numaralı sırası ise şöyle değiştirildi. 

“12. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün uygulama projesine ilişkin onay yazısı (Yat limanı yatırımlarında ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenecek Turizm Yatırımı, Turizm İşletmesi ve/veya Kısmi Turizm İşletmesi Belgesinin tasdikli sureti aranır).”