Lisanssız GES projeleri 6 bini aştı

Enerji Günlüğü - Lisanssız güneş enerji santrali projesi sayısı 6050'ye ulaştı. Bunların 3300'ü Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) tarafından...

Enerji Günlüğü - Lisanssız güneş enerji santrali projesi sayısı 6050'ye ulaştı. Bunların 3300'ü Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) tarafından onaylandı.  

Türkiye’de güneş enerjisi santrali (GES) yatırımları, özellikle lisanssız tarafında yoğunlaşıyor. Elektrik dağıtım şirketlerinden bağlantı görüşü alan lisanssız proje sayısı 6050 adede ulaştı. Bunların toplam kurulu gücü ise yaklaşık 5100 MW düzeyinde. 

TEDAŞ 3300 PROJEYİ ONAYLADI

Bu projeler üçer beşer hayata geçirilmeye devam ediyor. Bugüne kadar TEDAŞ’ın onayladığı proje sayısı 3300. Ve bunların toplam kurulu gücü yaklaşık 3000 MW düzeyinde. TEDAŞ’ın belgelerindeki eksik ve hatalardan ötürü iade ettiği proje sayısı ise 1300. Eksiklerini tamamlayıp hatalarını giderenler de başvurularını yeniliyor. 

BAŞVURULARDA YIĞILMA VAR

Halen TEDAŞ’ın elinde inceleme aşamasında 1000’e yakın lisanssız GES projesi bulunuyor. Bu birikmenin nedeni, başvuru sayısındaki hızlı artış. Özellikle son zamanlarda GES başvurularının sayısı hızla arttı ve sadece son iki ay içinde 2000’e yakın başvuru geldi. Bunun nedeni geçtiğimiz günlerde son şekli verilip yayınlanan, Lisanssız GES’lerin kabul öncesi devrini önleyen ve bu projelerde belli oranda öz tüketim şartı getiren yönetmelik değişikliği.  

117 MW’LİK PROJE KABUL AŞAMASINDA

Bugüne kadar şebekeye bağlanmış lisanssız GES projelerinin toplam kurulu gücü 357 MW. İnşası tamamlanıp kabul aşamasına gelmiş projelerin toplam kurulu gücü ise 117 MW düzeyinde. Bu durumda, işletmedeki toplam lisanssız GES kurulu gücünün 474 MW olduğu söylenebilir. 

SIKIŞIKLIK GİDERİLECEK 

Son zamanlardaki başvuru yoğunluğu nedeniyle lisanssız GES projelerinin onay ve kabul süreçlerinde ortaya çıkan yığılmaların önümüzdeki günlerde ortadan kalkması bekleniyor. Çünkü yönetmelik değişikliği çıktıktan sonra başvuru süreçleri normale döndü. Ancak şebekeye bağlanma işlemleri aşamasında birikme daha fazla. Yeni dönemde bu kısımda da daha hızlı yol alınacağı tahmin ediliyor.

 

Mehmet KARA