Lisanssız elektrik yatırımları 10 milyar dolara yaklaştı

Lisanssız elektrik yatırımları toplamda 10 milyar dolara; bu tesislerde üretilerek şebekeye bedelsiz verilen elektrik miktarı ise 240 bin MWh’w ulaştı.

Enerji Günlüğü - Lisanssız elektrik yatırımlarının toplam tutarı, 10 milyar dolara yaklaştı. Lisanssızlarda üretilerek şebekeye bedelsiz verilen elektrik miktarı ise 240 bin MWh seviyesine ulaştı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, lisanssız elektrik üretimine yönelik atılan adımlarla tüketicilerin güneş enerjisinden elektrik üreterek öztüketimlerini karşılamasının kolaylaştırıldığını ve bu şekilde elektrik üreten tüketicilerin, tükettikleri elektrik oranında bir gücü de sisteme satarak gelir elde edebilmesinin sağlandığını kaydetti. Mustafa Yılmaz bu yöntemle tüketimi olmayanların değil gerçek tüketicilerin kapasite almalarının sağlandığını söyledi.

EPDK Başkanı Yılmaz’ın yayınladığı basın açıklamasında, düzenleme kapsamında yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin ülkenin her yerinde tesis kurabilmelerine imkan sağlandığı kaydedildi ve sadece belediyeler ve sanayi bölgeleri değil, tarımsal üreticiler ve turizm işletmecileri dahil her abone grubundan vatandaşların tükettiği enerjinin üreticisi konumuna geldiği hatırlatıldı.

14 BİN TESİSTE 12 BİN MW’LIK KURULU GÜÇ

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, son bir yıl içinde kurulu gücü 12.000MW’ı aşan 14.000’in üzerinde üretim tesisi için lisanssız kapasite tahsisi gerçekleştirildiğini söyledi ve şunları ekledi, “İşletmeye giren 2.000MW’ın üzerinde güç ile lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplam kurulu gücü 13.500MW seviyelerine ulaştı. Bu süreçte 240.000MWh’lik enerji için lisanssız üreticilere bir ödeme yapılmazken; bu enerji son elektrik tüketicisinin hizmetine bedelsiz olarak sunuldu. Bu rakamlar katlanarak artacak ve güneş seferberliği ile bütün Türkiye kazanmaya devam edecek”.

“İSTEDİĞİN YERDE ÜRET İSTEDİĞİN YERDE TÜKET”

Mustafa Yılmaz herkesin kolayca enerji yatırımcısı olmasının önünü açtıklarını belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı, “Türkiye’yi tek bir bölge görerek ‘istediğin yerde üret istediğin yerde tüket’ diyen bir düzenlemeyle güneş seferberliği başlattık ve hamdolsun 1 yıl içinde de beklentimizin üstünde bir yatırım iştahı ve gayreti ile karşılaştık.10 milyar dolara yaklaşan bir yatırım bu süreçte sahaya yansıdı. Küçük konutlardan Türkiye’nin güzide sanayi kuruluşlarına kadar değişen bir yelpazede tüketiciler yenilenebilir enerjiden elektrik üreterek tüketim ihtiyaçlarını karşılamaya yoğun bir ilgi gösterdi.