Lara HES Enerji, Tortum HES’i GES ile hibrite çevirecek

Lara HES Enerji tarafından işletilen Erzurum’daki Tortum Hidroelektrik Santrali, güneş enerjisi desteği ile hibrit elektrik üretim tesisine dönüşecek. 

Enerji Günlüğü - Elektrik Üretim AŞ tarafından işletilirken, ihale yoluyla Lara HES Enerji’ye devredilen Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Lara HES’e yardımcı kaynak güneş enerji santrali (GES) ilave edilecek. Yaklaşık 55 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması düşünülen GES’in kurulu gücü 4.2 MW olarak planlanıyor. 

Mevcut Tortum HES projesi için daha önce Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 20 Kasım 2009 tarih ve 9334 sayı ile Elektrik Üretim AŞ adına ÇED Kapsamdışı Kararı alınmıştı. Bu karar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 4 Şubat 2022 tarihinde Lara HES Enerji AŞ’ye devredilmişti. 

Mevcut üretim tesisinin birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisine (Hibrit elektrik santrali) dönüştürülmesine ilişkin tadil talebi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 29.08.2023 tarihli ve 12045-11 sayılı kararı ile uygun bulunmuştu. 

Dört üniteden oluşan Tortum HES’in toplam kurulu gücü 26.2 MW. İki parçadan oluşan iki ilave GES ile Tortum HES’e 4.2 MW’lik ilave güç sağlanmış olacak. 

Tortum HES, ilave GES yatırımı sayesinde elektrik üretim maliyetini düşürecek, mevcut kurulu kapasitesinden azami düzeyde faydalanma imkanına kavuşacak.