Enerji Günlüğü - Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu, Türkiye’nin bütçe artısı veren ve %80 yerlilik oranıyla çalışan tek sektörü olan otomotiv yan sanayinin elektrikli araç dönüşümüyle ciddi bir tehdit altında olduğunu kaydetti.
Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu, Enerjisa Üretim’in Harvard Business Review Türkiye stratejik ortaklığıyla "Enerjimiz Rüzgarla, Geleceğimiz Seninle" temasıyla düzenlenen zirvede yaptığı sunumda, pek çok ülkenin fosil yakıtlı araçların üretimine son verme tarihi belirlediğine dikkat çekerek, 200 yıllık otomobil tarihinin kökten bir değişim sürecine girdiğini, genetiğinin, DNA’sının değiştiğini kaydetti.
Kuzuloğlu, “Sadece motoruyla değil, yan sanayiiyle, akaryakıt istasyonlarıyla, servisleriyle devasa bir sektörün sadece 10 yıl içerisinde kökten değişecek. Bunun tetikleyeceği değişimleri dönüşümleri düşünün. Mesela Türkiye’nin en büyük ihracat kalemi olan, bütçe artısı veren tek sektörü otomotiv yan sanayi, %80 yerlilik oranıyla çalışan tek sektörü ciddi bir tehdit altında. Çünkü artık onların ürettiği bir çok hizmet, parça bir anlam ifade etmeyecek. Elektrifikasyon sürecinde pillere muhtacız. Şu anki teknolojiyle lityum-iyon piller ağırlıklı ve lityum ne yazık ki coğrafyanın kadersiz bölgelerinde birikmiş durumda. Yani petrol Ortadoğu halklarına ne yaptıysa lityum da Latin Amerika ve Asya’nın fakir gariban halklarına onu yapacak. Çok ilginç dönüşümler göreceğiz” dedi.
“SAHİP OLMADIĞIMIZ GAZA BAĞIMLIYIZ, ÜSTELİK YAYGINLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Türkiye’deki hanelerin ısınma sistemlerine bakıldığında Türkiye’nin %72’sinin ısınma için, yarısının da sıcak su için doğal gaza muhtaç olduğuna vurgu yapan Kuzuloğlu, “Esasen sahip olmadığımız bir enerjiye bu alanda bağlıyız. Bunu lütfen unutmayın. Bu bizim çok kısıtlı kaynaklarımızla çok yüksek maliyetlerle, çok yüksek bedeller ödeyerek ithal ettiğimiz bir enerji ve ona bu kadar bağımlıyız. Ve üstelik yaygınlaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
“HANELERİN CANINI EN ÇOK YAKAN MESELE ENERJİ”
Türk hanelerinin en canının yakan meselenin yine enerji olduğunu ifade eden Kuzuloğlu, Türkiye’deki 23 milyon haneden 7 milyonun üzerindeki hanenin sosyal yardım aldığını kaydetti. Bunun da bu hanelerin toplam gelirinin asgari ücretin dörtte üçünü geçmeyecek kadar az olduğu anlamına geldiğine dikkat çekti.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü