Enerji Günlüğü – Doğan Enerji Genel Müdürü Burak Kuyan artık piyasada kimsenin uzun vadede risk almadığını ve tezgah üstü piyasalarda (OTC) kısa dönemli işlemler gerçekleştiğini ifade etti.
ICCI 2018, 24’üncü Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı kapsamında Enerji Ticaretinde Güncel Gelişmeler Üzerine Tartışma konu panelde konuşan Doğan Enerji Genel Müdürü Burak Kuyan OTC’de bir ya da 3 aylık gibi kısa süreli işlemler yapıldığını belirterek piyasada kismenin uzun vadede risk almadığını söyledi.
ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK YOKSA TİCARET MÜMKÜN DEĞİL
Sektörde paradigma değişimleri olduğunu ifade eden Kuyan şöyle konuştu; “Şunu biliyoruz ki gideceğimiz bir yer var. Biz sektör olarak gideceğimiz yeri görebiliyoruz. Doğalgaz sektörünün tamamen liberalleşeceği bir yapıya doğru gittiğini görebiliyoruz fakat şu an bunun sancılarını yaşıyoruz. Öngörülebilirliğin olmadığı dünyada ticaret yapmak matematiksel rakamlarla pek mümkün olmuyor. OTC üzerinden rakamlarla bakıldığında bir azalma var ve öngörülebilirlik eksikliğinden dolayı işlerin ne boyuta geldiğini görüyoruz. Santrallerin kendini hedge etmediği dünyada bugün için bu sistem para kazandırabilir ama böyle yürümeyeceğini ve ek kaynaklar yaratarak santrallerin kendilerini hedge etmeleri gerektiğinin farkındayız. 2018 yılı içerisinde biliyorsunuz iki kez elektrikte tarife zammı gördük. Son 5 senede toplam iki olan tarife zammı bir anda 4’e çıktı. Bu aslında nereye gideceğimizin sinyallerini veriyor ve sektörün sıkıntıları ile ilgili adımlar atıldığını görüyoruz.”
TİCARETİN ANA BESLEYİCİSİ ÜRETİM TARAFI
Ticaretin ana besleyici unsurunun üretim tarafı olduğuna dikkat çeken Kuyan, üretim tarafında borç stokları ve ciddi döviz borçlanmalarının olduğunu ifade etti. “Elde edilen rakamlar şirketlerin borç ödeme kabiliyetlerini etkiliyor” diyen Kuyan, üretim olmadan ticaretin olmayacağını da herkesin anlaması gerektiğini dile getirdi. Kuyan, “İşlem hacmi konusunda sadece OTC anlaşmaları sadece firmalar arasında değil sanayi, ticarethane, hane halkı gibi küçük yapılar üzerinden olacak. Piyasada uzun vadede artık kimse risk almıyor. Bunun en güzel örneği OTC’de yapılan işlemler. OTC’de yapılan işlemlerin çoğu aylık ya da 3 aylık dönemler olarak yapılıyor. Bununla birlikte, Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nin farklılaşması ve gelişmesi gerekiyor. Ama bunu kanun direk kanun yapıcılardan beklemek doğru değil. Biz bunu kendi yöntemlerimizle ve çabalarımızla yapmalıyız. Doğan Enerji olarak OTC hacimlerini geçen seneye göre 4 kat arttırdık ve farklı yöntemler geliştirdik. Aslında hepimizin isteği piyasanın tarifesiz kurulması ve hepimizin maliyet bazlı ürün sunması. En doğru sistem piyasanın kendi yapısı içinde kendi dengesini bulacağı sistemdir” dedi.
Raşit Kırkağaç / Enerji Günlüğü