Kuşadası Ephesia Hotel`in sıcak suyu güneşten

Enerji Günlüğü - Ezinç A.Ş. Kuşadası'nda bulunan Ephesia Hotel'in sıcak su ihtiyacını karşılayacak 292 adet güneş kolllektörünün üretim ve kurulumunu...

Enerji Günlüğü - Ezinç A.Ş. Kuşadası'nda bulunan Ephesia Hotel'in sıcak su ihtiyacını karşılayacak 292 adet güneş kolllektörünün üretim ve kurulumunu yaptı.

Ezinç A.Ş.’nin Kuşadası'nda bulunan Ephesia Hotel'in sıcak su ihtiyacını karşılamak üzere kurulumunu yaptığı Ezinç güneş kollektörleri ile yıllık 145 bin TL enerji tasarrufu sağlanırken, 100 dekar ormanı kurtarmaya eşdeğer karbondioksit salımı da önlenecek.

28 günde tamamlanan projede toplamda 716 bin 26 m2 güneş kollektörü kullanıldı. Ephesia Otel bu sistemle yıllık 429 MWhenerjitasarrufu yapacak. Bunun parasal değeri ise bugünkü değerle yılda 145 bin TLolacak.

Projenin Türkiye'de uygulanan, güneşin konum açışına göre çalışma evrelerinin zamanlamasını ayarlayan ilk proje olduğunu söyleyen Ezinç A.Ş. Genel Müdürü Mahmut Ezinç, “Uygulama yapmış olduğumuz otel binasının mimarisinin yarım ay şeklinde olması sebebiyle otel gün boyunca tam verimlilikte sıcak su elde edebiliyor ve gölgelenme olmuyor. Estetik görüntü de bozulmuyor” dedi.

1430 YETİŞKİN AĞACIN ÇEVREYE VERDİĞİ KATKIYA EŞDEĞER

Projeyle çevreye de çok büyük bir katkı sağlanacak. Güneş kollektörlerinin kullanımı ile doğaya yıllık 286 bin 23 kg karbondioksit salımı engellendi. Bu karbondioksit salım miktarı çevresel faydaolarak, 1430 adet yetişkin ağacın çevreye verdiği katkı şeklinde ölçülüyor ve 100 dekar ormanlık alana eşdeğer kabul ediliyor.

GÜNEŞİN KONUMUNA GÖRE ZAMANLAMASINI AYARLAYAN İLK PROJE

Projenin en önemli özelliği ise Türkiye'de uygulanan, güneşin konum açışına göre çalışma evrelerinin zamanlamasını ayarlayan ilk proje olması. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Ezinç A.Ş. Genel Müdürü Mahmut Ezinç, “Ülkemizde klasik güneş enerji uygulamalarında güneş kollektörleri güney cepheye dönük yerleştirilirdi. Bu durum hem mimari açıdan estetiği bozulmasına, hem de daha az güneş kolektörünün yerleştirilmesine, yüksek çelik konstrüksiyon maliyetlerine, maksimum rüzgarlanma ve enerji kayıplarına sebep olmakta idi.Uygulama yapmış olduğumuz otel binasının mimarisinin yarım ay şeklinde olması sebebiyle otel gün boyunca tam verimlilikte sıcak su elde edebiliyor ve gölgelenme olmuyor. Otel yönetimi de bizden estetik görünümlü sistem uygulamamızı talep etti ve bu uygulamayı gerçekleştirdik” dedi.

ÇATILARDA GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE SON

Mahmut Ezinç, yapılan uygulamada binanın üzerine konulan güneş kollektörlerinin, bina estetiği ve görünümü bozulmadan, güneşin doğu, batı ekseninde konum hareketine göre maksimum performans sağlayacak şekilde çalışmasının sağlandığını söyledi. Ezinç, “Yapılan bilimsel çalışmalarda da güneş kollektörlerinin güney doğu veya güney batı cephelere dönük yerleştirilmesinin, verimsel olarak yüksek enerji kayıplarına sebep olmadığının kanıtlanmıştır.Olabilecek kayıplar da güneş kollektör adetlerinin artırılması, çeşitli zonlama ve otomasyon çalışmaları ile telafi edilebilir” diye konuştu.