Enerji Günlüğü - Kuzey Irak Kürt Bölgesi yönetimi ve Irak merkezi hükümeti arasındaki petrol gelirlerinin paylaşımı sorunu sürerken, Reuters Haber Ajansı günde 1 milyon varil Kürt petrolünü Türkiye’ye yaşıyacak bir boru hattının Ağustos 2013’te bitirilmesinin planlandığını yazdı. Milliyet Gazetesinin haberine göre Reuters, Bağdat yönetiminden petrol ve doğalgaz konusunda bağımsız olmak isteyen Kürt yönetiminin şu an Khor Mor’dan günde 15 tanker petrolü Türkiye’ye taşıdığını, iki günlük yolculuk sonrası Mersin’e ulaşan tankerlerin dizel yakıt ve kerosenle döndüğünü kaydetti. Ajansa bilgi veren ve ismini açıklamayan Kuzey Iraklı bir yetkili, “Bu basit ve sembolik bir başlangıç. Daha da artacak. İki taraf da durmayı düşünmüyor. Türkiye Kürt tarafından petrol ve doğalgaz almanın Irak anayasasını ihlal ettiğini düşünmüyor. Kuzey Irak için de Türkiye mantıklı bir çıkış yolu” dedi.
Temmuzda 5 tankerle başlayan petrol ticaretinin boru hattı yapılana kadar 200 tankere (günlük 40 bin varil) çıkması bekleniyor. Reuters Ankara’nın açık desteğiyle Kürt yönetiminin Ağustos 2013’te bitirilmesi planlanan bir boru hattıyla Türkiye’ye günde 1 milyon varil petrol göndermeye hazırlandığını yazdı. Ajansa isim vermeden konuşan petrol sektöründen bir kaynak, “Tankerler yollarda tampon tampona bu petrolü taşıyamaz. Kuzey Irak yönetiminin boru hattı altyapısına ihtiyacı var” bilgisini verdi.
Kuzey Irak yönetimi petrolünü Bağdat kontrolündeki Kerkük boru hattıyla Ceyhan limanına ulaştırabiliyor. Petrol gelirlerinin paylaşımı sorunu nedeniyle bu hattan petrol akışı nisanda kesilmiş ve ağustosta tekrar başlamıştı. Reuters bu hatta şu anda Kuzey Irak’tan günde 120 bin varil petrolün aktığını, gelir sorunu çözülmezse bu ay ortasında Kürt bölgesinden petrol akışının kesilmesinin söz konusu olduğunu yazdı. Bağdat yönetimi de bu hatta günde çoğu güney bölgelerinden gelen 2.4 milyon varil petrol pompalıyor. Şu anda Khor Mor’dan tankerlerle gelen günlük 3 bin varil petrolün az gözükse de çok kaliteli olduğunu yazan Reuters Mersin’den varili 100 dolara dünyaya satılabileceğini belirtti.