Küresel LNG talebinde Asya kilit rol oynayacak

Küresel LNG talebinin önümüzdeki 20 yıl içinde iki kat artacağı ve bu artışın yarısından fazlasının Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinden kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

Enerji Günlüğü - Küresel LNG talebinin önümüzdeki 20 yıl içinde iki kat artacağı ve bu artışın yarısından fazlasının Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinden kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

Royal Dutch Shell’in yayınladığı 2020 LNG Görünümü Raporu’na göre, düşük karbonlu bir enerji sistemine geçiş hedefleri çerçevesinde 2040 yılına kadar LNG talebinin iki kat artarak 700 milyon ton olması bekleniyor. Asya önümüzdeki bu 20 yıl içinde LNG için kilit büyüme bölgesi olacak ve artan talebin yarısından fazlası Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinden kaynaklanacak.

2019 yılında küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) talebi bir önceki yıla göre %12.5 oranında artarak 359 milyon ton oldu.

2019’DA LNG ARZ FAZLASI AVRUPA’YA GİTTİ

2019 yılında dünya genelinde neredeyse 30 milyon ton LNG kapasitesi eklendi ve arzdaki bu büyüme büyük oranda Avrupa tarafından absorbe edildi. 2019 yılında Avrupa’nın LNG ithalatı bir önceki yıla göre 30 milyon ton artarak 85 milyon tona ulaştı. 

2019 yılında Asya'ya yapılan LNG  ithalatı ise, en büyük üç küresel ithalatçıdan ikisi olan Japonya ve Güney Kore'de nükleer enerji üretiminin artması ve ılık havaların etkisiyle önceki iki yıla kıyasla az bir yükseliş gösterdi. 

ASYA’NIN LNG TALEBİ ARTACAK

Ancak rapora göre bu durum bu yıl değişecek. Öncelikle kısa vadede, inşaatı devam eden yeni LNG projelerinin sonuncusu 2021 yılına kadar tamamlanacağı için LNG arz artışının yavaşlaması bekleniyor. 2020 yılında LNG kapasite artışının 20 milyon tonun altında olması bekleniyor. Ayrıca 2020'nin ikinci yarısından itibaren LNG arzındaki büyümenin çoğunu Asya’nın absorbe edeceği ve Avrupa’nın dengeleyici bir pazar olmaktan çıkacağı tahmin ediliyor. 

Shell ayrıca koronavirüs’ün etkisinin geçici olacağını ve Çin’in bu yıl LNG talebinin 4 ila 6 milyon ton arasında artacağını öngörüyor.

Enerji Günlüğü