Enerji Günlüğü - IEA, temiz enerji teknolojileri olmasaydı, son beş yılda CO2 emisyonlarındaki küresel artışın bugünkü artıştan üç kat daha fazla olacağı öngörüsünde bulundu.
Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, aşırı kuraklıkların büyük ekonomilerdeki hidrokarbon üretimini engellemesi ve fosil yakıt kullanımında önemli bir artışa yol açması nedeniyle küresel karbondioksit salımlarının 2023 yılında rekor seviyeye ulaştığını bildirdi. IEA’ya göre, olağanüstü kuraklıkların hidroenerjiyi etkilemesi nedeniyle küresel enerjiyle ilgili CO2 emisyonları arttı, ancak güneş, rüzgar ve elektrikli araçlar (EV) gibi teknolojilerin yaygınlaşması sayesinde artış 2022'ye göre daha düşük oldu.
IEA, enerjiyle ilgili CO2 emisyonlarının 2023 yılında 410 milyon ton ya da bir önceki yıla göre %1,1 artarak 2023 yılında 37,4 milyar tona ulaştığını belirtti. 2022 yılında bir önceki yıla göre CO2 salımı 490 milyon ton olmuştu.
ARTIŞIN %40’I HES YERİNE KULLANILAN FOSİL YAKITLARDAN
Hidroelektrik enerjinin yerine fosil yakıtların kullanılması artışın karbon salımındaki artışın %40'ından fazlasını oluşturdu.
Hindistan ve Çin'de kömüre olan aşırı bağımlılık ve salgın sonrası ekonomik toparlanmanın ardından artan elektrik talebi, emisyonları önemli ölçüde arttırarak diğer ekonomilerdeki azalmaları dengeledi. Hindistan'da emisyonlar bir önceki yıla göre %7'den fazla arttı. Çin'de ise enerjiden kaynaklanan emisyonlar %5,2 artarak 12,6 milyar tona ulaştı.
“TEMİZ ENERJİYE GEÇİŞ HIZLA DEVAM EDİYOR”
IEA Başkanı Fatih Birol konuya ilişkin yaptığı açıklamada, küresel enerji talebinin 2023'te 2022'ye göre daha güçlü artmasına rağmen temiz enerjiye geçişin hızla devam ettiğine ve emisyonları dizginlediğine dikkat çekerek, yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin temiz enerji yatırımlarını artırmasını sağlamak için çok daha fazla çabaya ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.