Küresel Gaz Raporu 2020: Gaz sektörü istikrarlı büyümeyi sürdürecek

2020 Küresel Gaz Raporu’na göre küresel enerjinin dörtte biri, en az 20 yıl daha gazdan karşılanacak. 

Enerji Günlüğü - 2020 Küresel Gaz Raporu’na göre küresel enerjinin dörtte biri, en az 20 yıl daha gazdan karşılanacak. 

Uluslararası Gaz Birliği (International Gas Union - IGU), enerji araştırmaları şirketi Bloomberg New Energy Finance Limited (BloombergNEF - BNEF) ve İtalyan enerji altyapısı şirketi Snam tarafından hazırlanan Küresel Gaz Raporu 2020’ye göre dünya çapında gaz talebi, orta ve uzun vadede istikrarlı şekilde artmaya devam edecek. Rapora göre 2040’ta küresel enerjinin %25’i hala gazdan karşılanıyor olacak.

Gaza olan talebin 2019 yılında da artış trendi gösterdiğini anlatan Rapor, sektörün büyümesinde kömürden çıkışın başat etken olduğunu bildiriyor. Hidrojen teknolojilerinin gelişmesi, bazı LNG ve gaz altyapı projelerinin tamamlanması ve çok sayıda yeni altyapı projesinin başlamış olmasının da sektörün büyümesinde etkisi oldu. 

2019 yılında yükselen gaz talebi ve arzı ile düşen küresel gaz fiyatları gaz sektörünün ana gündemi oldu. 2019’da LNG ithalatı tarihinin en yüksek artışını gösterdi. Gaz tarihinin en fazla LNG ihracat kontratı 2019 yılında onaylandı. Onaylanan LNG projeleri tamamlandığında 97 milyar metreküp ilave LNG ticareti gerçekleşecek. 

ÇİN EN AZ 2040’A KADAR EN BÜYÜK TÜKETİCİ

Rapora göre ABD, Çin ve Doğu Asya’nın büyük bir bölümünde kömürden gaza geçiş süreçleri gaz üretim ve tüketimini yakın gelecekte korumaya devam edecek. 2019’da Rusya ile AB ve Çin arasında yeni gaz boru hattı projeleri başlatıldı. Önümüzdeki 10 yılda ABD, Ortadoğu ülkeleri ve Rusya dünyanın en büyük gaz üreticileri olarak kalmaya devam edecek. Dünyanın en büyük gaz tüketicisi ise Çin olmaya devam edecek. 2040’a kadar Çin’in gaz tüketimi %240, üretimi ise %200 artacak.

HİDROJENDEKİ GELİŞMELER GAZIN ÖNEMİNİ ARTTIRDI

Raporda, Avrupa ve ABD’de karbon emisyon oranlarının azaltılması için kömürden gaza geçiş projeleri orta vadede gaza olan talebi korumaya yardımcı olacağı öngörülüyor. Gaz ürünleri düşük karbon emisyonu hedeflerine ulaşmada yardımcı olmaya kısa ve orta vadede devam edecek. COVID19 süreci ile gündemdeki önemi daha da artan hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesinde gazın rolü yakın gelecekte yine ön planda olacak. Gazın maliyet avantajı da sektördeki eğilimi destekleyen unsurlardan biri olmaya devam edecek.  

2019 yılında ve 2020’nin ilk çeyreğinde 11 yeni LNG ithalat terminali projesi onaylandı. En fazla proje ise Hindistan’dan geldi. Öte yandan Çin, 2025’e kadar iletim ve boru hatlarını %60 genişletmeyi hedefliyor. 

NÜKLEERİN ARTTIĞI 2 ÜLKEDE GAZ TALEBİ DÜŞTÜ: JAPONYA VE GÜNEY KORE

Bu çerçevede 2019 yılında küresel olarak üretilen enerjinin %24,2’si gazdan temin edildi. Gaz talebi ise %2,3’e karşılık gelecek şekilde 87 milyar metreküp arttı. 2019’da gaz üretimi ise %3,5 oranında arttı. Artan gaz arzının %30’unu ABD; %27’sini ise Çin halk Cumhuriyeti karşıladı. Gaz tüketimi de ABD’de %3,1; Çin’de %8,6 oranında artış gösterdi. Avrupa Birliği’nin gaz tüketimi %1,2 artarken, üretimi %6,9 oranında azaldı. Bu arada Birlik’in ihracatı %6 azaldı, ithalatı da %6 arttı.

Gaz talebinin düşüşe geçtiği iki ülke Japonya ve Güney Kore oldu. Nükleer enerji üretimindeki artış, Japonya’nın 2019’da gaz talebini %6,8; Güney Kore’nin talebini ise %1,5 oranında düşürdü. 

LNG TİCARETİNDE TARİHİ ARTIŞ

LNG ticareti küresel olarak tarihinin en büyük artışını 2019 yılında gösterdi. 2019’da küresel LNG ticaretinin hacmi %13 oranında arttı. Küresel gaz üretimi %3,5 oranında arttı. Artışın %64’ü ABD tarafından sağlandı. 2019’da Çin’in gaz üretimi %9,8; Avustralya’nınki ise %18 arttı.

2019’da Çin’in LNG ithalatı %14 arttı. Bangladeş Çin’den sonra Asya kıtasında en yüksek ithalat artışı gösteren ülke oldu. Avrupa’nın LNG ithalatı 2019’da tarihi bir artış gösterip %76 arttı. Azerbaycan’ın boru hatları ile gaz ihracatı %42 arttı. Ortadoğu genelinde ise gaz ihracatında %10,6 bir artış gözlendi. Boru hatları ile gaz ithalatı Avrupa kıtasında %6,5 azalma gösterdi.