Küresel elektrik talebindeki büyüme yavaşlayacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl küresel elektrik talebindeki büyümenin keskin bir şekilde yavaşlayarak %2,4’e gerileyeceğini öngörüyor. 

Enerji Günlüğü - Küresel elektrik talebindeki büyümenin bu yıl Rusya’ya uygulanan enerji ambargoları nedeniyle keskin bir şekilde yavaşlaması öngörülüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan son Elektrik Piyasası Raporuna göre, yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi, 2022'de genel talepten daha hızlı büyüyor. Bu durum, gaz krizi nedeniyle Avrupa'da artan kömür kullanımına rağmen küresel enerji sektörü CO² emisyonlarında hafif bir düşüşe yol açıyor.

Rapora göre, ekonomik büyümenin zayıflaması ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine bağlı olarak enerji fiyatlarının artması ile küresel elektrik talebindeki büyümede keskin bir şekilde yavaşlama gözleniyor. Rapora göre, küresel elektrik talebinin geçen yılki %6'lık artışın ardından 2022'de %2,4 oranında büyümesi bekleniyor. Bu öngörüye göre, 2022 yılındaki talep büyümesi, Covid-19 pandemisinden önceki beş yıl içindeki ortalama büyüme oranına paralel halde gerçekleşecek. Raporda ayrıca, elektrik talebinin 2023'e kadar benzer bir büyüme oranı yakalayacağı tahmin ediliyor. 

YENİLENEBİLİRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ ARTACAK

Rapora göre, güçlü kapasite ilaveleri, 2022'de küresel yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimini %10'dan fazla artıracak ve fosil yakıt üretiminin bir bölümünün yerini alacak. 

Nükleer kurulu güçteki %3 düşüşe rağmen, düşük karbonlu üretim toplamda %7 artacak ve bu da toplam fosil yakıt bazlı üretimde %1'lik bir düşüşe yol açacak. 

EMİSYONLAR %1’DEN AZ GERİLEYECEK

Sonuç olarak, küresel elektrik sektöründen kaynaklanan karbondioksit (CO²) emisyonlarının, 2021'de ulaştıkları tüm zamanların en yüksek seviyesinden 2022'de, %1'den az da olsa düşmesi bekleniyor. 

DOĞAL GAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ AZALACAK

2022'nin ilk yarısında, Avrupa'daki ortalama doğal gaz fiyatları, 2021'in aynı dönemine göre dört kat daha yüksek olurken, kömür fiyatları üç kattan fazla arttı ve bu da birçok piyasada toptan elektrik fiyatlarının üç kattan fazla artmasına neden oldu. IEA'nın büyük küresel elektrik toptan satış piyasaları için fiyat endeksi, 2016-2021 döneminin ilk yarı ortalamasının iki katı seviyelere ulaştı. 

Avrupa ve Güney Amerika'daki düşüşlerin Kuzey Amerika ve Orta Doğu'daki büyümeye ağır basması nedeniyle doğal gaz kaynaklı elektrik üretiminin bu yıl %2,6 oranında düşmesi bekleniyor.

KÖMÜRDEN ÇIKIŞ PLANLARINA ERTELEME

Yüksek gaz fiyatları ve arz kısıtlamaları nedeniyle, kömür, özellikle Rus gaz ithalatına bağımlılığını sona erdirmek isteyen Avrupa ülkelerinde, yedek kömür santrali kapasitesine sahip pazarlarda elektrik üretimi için doğal gazın yerini alıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından enerji arzını güvence altına almak için bazı Avrupa ülkeleri kömürden çıkış planlarını erteledi ve daha önce kömüre getirilen kısıtlamaları kaldırdı. Bu nedenle 2022'de elektrik için kömür kullanımının biraz artması bekleniyor.