Enerji Günlüğü - İklim değişikliği etkilerinin en yoğun olduğu Türkiye’de 2017 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle düşen hidroelektrik üretiminin doğal gazda 1.55 milyar metreküp tüketim artışıyla karşılanabileceği kaydedildi.
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Kuraklığın Türkiye’nin doğal gaz tüketimine etkisini inceledi. Çalışmaya göre Türkiye 2017 yılında yağışların azalması nedeniyle 1.55 milyar metreküp fazla doğal gaz tüketti.
Tüm sistemde ortalama doğal gaz verimliliğinin yüzde 53 olarak baz alındığı çalışmada 1 m3 doğalgazın 10.64 kWh enerji içeriğine sahip olduğu ve bunun da% 53 verimle 5.6 kWh elektrik enerjisine dönüştüğü esas alındı. Buna göre, 2017 yılında Türkiye'nin hidroelektrik üretimi 2016'daki 1,155 milyar metreküp doğal gaza karşılık gelen 8,79 TWh daha düşük gerçekleşti. Hidroelektrik üretimindeki bu açığın sadece doğal gazla telafi edildiği varsayıldığında, elektrik sektöründe yalnızca kuraklığın etkisiyle 1.55 milyar metreküp doğalgaz fazladan tüketileceği hesaplandı. Üstelik bu kuraklığın, sulama mevsiminde sulama için kullanılan elektrikli su pompalarından dolayı daha fazla elektrik talebine neden olmuş olabileceği de hesaba katıldı. Bu nedenle çalışmada bölgesel tüketim seviyelerine bakmanın daha sağlıklı sonuca götürebileceği kaydedildi. Bu durumda da fazladan 0.6 milyar metreküp doğal gaz tüketimi daha olacağına dikkat çekildi.
Bununla birlikte, toplam doğalgaz üretimindeki artışın 20 TWh olduğu ve bunun da talep edilen 3.6 milyar m3 doğal gaza eşit olduğu belirtildi.
TÜRKİYE ELEKTRİK İHRACATÇISI OLDU
Çalışmada ilginç olan noktanın Türkiye'nin bir elektrik ihracatçısı haline geldiği yönündeki istatistikler olduğu kaydedildi. Bulgaristan ve Yunanistan'a kıyasla doğalgazdan daha ucuz elektrik üreten tüccarların, yurtiçinde üretilen elektriği ihraç etmeyi tercih ettikleri belirtildi. 1 milyar m3 doğal gaza eşit olan 5.5 TWh'lik elektrik ticareti yapıldı.
Enerji Günlüğü