Enerji Günlüğü - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Serhat Çeçen, sektörün bankalara 7 milyar dolar borcu bulunduğunu belirterek, “Kurdaki 10 kuruşluk bir yükseliş, borcumuzun 700 milyon lira artması anlamına geliyor" dedi. Çeçen, çatı tipi GES'lerde faturalama sorunu olduğunu söyledi.
ELDER Başkanı Serhat Çeçen, bir grup gazetecinin sorularını cevapladı. Dağıtım şirketlerinin şebeke yatırımlarının özelleştirme sonrasında üç katına çıktığını belirterek “Sektör yılda 10 bine yakın büyüklü küçüklü proje hayata geçiriyor. Hani hep kullandığımız şekliyle Edirne’den Kars’a tüm ülkede en ücra köyden İstanbul’un, İzmir’in merkezine her yerde biz varız, olmalıyız da. Yatırımlar tamamlandıkça hizmet kalitesi de memnuniyet de artacak” dedi.
KUR RİSKİ TÜM SEKTÖRE YANSIYOR
Elektrik dağıtım şirketlerinin, yaptıkları yatırımları mevzuat gereğince 10 yılda geri alabildiğini hatırlatan Çeçen “Bunun için de ancak döviz kredileriyle yatırım yapabiliyoruz” diye konuştu. Elektrik dağıtım sektörünün kur riskinden kaynaklanan sorunları bulunduğunu ve bu durumun tüm elektrik sektörünü doğrudan etkilediğini belirten Serhat Çeçen, “Sektörün bankalara 7 milyar dolarlık yükümlülüğü var. Dolarda yaşanacak her 10 kuruşluk yükseliş, borcumuzun 700 milyon lira artması anlamına geliyor” diye konuştu.
YENİLENMİŞ VE AKILLANMIŞ ŞEBEKELER
ELDER Başkanı Serhat Çeçen, teknolojideki hızlı değişikliklerin etkisiyle sektörün de ciddi bir dönüşüm yaşadığını belirterek şöyle konuştu:
“Teknoloji ucuz değil. Kırk defa düşünüp bir defa adım atmak gerekiyor. Bir de akıllı teknolojiyi olabildiğince Türkiye’den almalısın ki bir taşla iki kuş vurasın. Hem şebeke akıllansın hem de Türkiye’de istihdam ve katma değere faydan olsun. Kolay değil. Takvim vermek gerekirse 2020 yılına kadar eski şebekeyi yenileyeceğiz, 2020 sonrasında şebekeyi akıllandıracağız. Bunlar kısmen iç içe geçiyor tabii.”
FATURA SORUNU ÇÖZÜLÜRSE, ÇATI TİPİ GES'LER HIZLANIR
Çatılara güneş santrali kurmanın kolaylaştığını, maliyetlerin de son beş senede yarıya indiğini anlatan Serhat Çeçen, ancak üretilecek elektriğin satışıyla ilgili bir sorun bulunduğunu söyledi. Çeçen “Bugün sorun şebekeye elektrik satışı. Şimdi bir vatandaşımız çatısında elektrik üretip bir kısmını tüketip fazlasını şebekeye satacak. Böylece yaptığı masrafı belli bir sürede geri alacak. Peki bu elektriği kim alacak? Dağıtım şirketlerinin ödeme yapabilmesi için bana bir fatura verilmesi lazım. Kişi yatırımı evin çatısına yaptı, mükellef değil ve fatura kesemiyor. Gider makbuzu karşılığında alabiliyorum ama onda da stopaj yükü çıkıyor, hesaplar şaşıyor. ‘Satmasın sadece kendi tüketimi için yapsın’ denilebilir ama o zaman da pahalıya geliyor” diye konuştu.
DEPOLAMA UCUZLARSA ÇATILAR GES'LENİR
Serhat Çeçen, çatı tipi güneş sistemleriyle elektrik üretimini kolaylaştıracak gelişmenin enerji saklama teknolojilerinden beklendiğini ifade eden Serhat Çeçen, “Depolama teknolojileri ucuzlayınca, şebekeye satma ihtiyacı duymadan da birçok kişi çatı panelleriyle kendi elektriklerini üreteceklerdir. Yakın geleceğin en kritik teknolojisi, depolama teknolojileri olacak” ifadelerini kullandı.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü