Kumbaroğlu: Akaryakıtta eşel mobil sistemi geri gelsin

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, son dönemde fiyatlara yansıyan akaryakıt zamlarının nedeninin 2019 itibariyle...

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, son dönemde fiyatlara yansıyan akaryakıt zamlarının nedeninin 2019 itibariyle durdurulan eşel mobil sistemi olduğunu belirterek, sistemin geri gelmesi çağrısında bulundu.

Benzin ve motorin fiyatlarında son dönemlerde üst üste gelen zamlar vatandaşta ‘neden her artış pompaya yansımaya başladı?’ sorusunu da beraberinde getirdi. Enerji uzmanlarına artışın pompaya yansımasının temelinde ‘eşel mobil sisteminin’ kaldırılması var. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, eşel mobil sisteminin yeniden gündeme alınmasının faydalı olacağına dikkati çekti. 

Bu artışların doğrudan pompaya yansımasında temel nedeninin ‘Eşel mobil sistemin 2019 yılı itibariyle durdurulması’ olduğunu anlatan Kumbaroğlu, “Uygulamada kalktıktan sonra gelen zamlar ortada. Bir yıllık dönemde bakıldığında benzin fiyatlarındaki artış yüzde 10, motorin fiyatlarındaki artış ise yüzde 20’yi bulmuş durumda” dedi. Motorin fiyatlarındaki artışın 2018 yılı enflasyon oranını şimdiden yakalamış olduğunu anlatan Kumbaroğlu, “Bundan sonra uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurları dolayısıyla yurtiçi rafineri çıkış fiyatlarında meydana gelebilecek artışların tüketiciye yansıtılmaması önemli. Bu kapsamda eşel mobil sisteminin yeniden gündeme alınmasında fayda var” dedi.

UZUN VADEDE KULLANIM ALIŞKANLIĞI DEĞİŞMELİ

Bu sistemin uzun vadeli ve kalıcı bir çözüm olmadığına dikkat çeken Kumbaroğlu, “Kısa vadede fiyat istikrarı sağlayan, tüketiciye ve ekonomiye kalkan olan eşel mobil sistemi tabii ki uzun vadeli kalıcı çözüm değil. Türkiye’yi bu bağımlılıktan kurtaracak kalıcı çözüm ulaştırma sektöründe elektrikli araçların yaygınlaşması. Bunu çok iyi anlamalı ve bu doğrultuda adımlar atmalıyız. Bu alanda çalışmaların ve altyapının geliştirilmesine yönelik açılımların, teknolojik yaygınlaşmanın ve gerekli yasal düzenlemelerin hız kazanması gerekiyor” açıklamasında bulundu.