Korkmaz: Güneşte çatı uygulamalarının maliyeti 2.3 kat azaltılabilir

Enerji Günlüğü - RKT Enerji A.Ş. Kurucu 0rtağı ve Genel Müdürü Utku Korkmaz, güneşte çatı uygulamalarında mevcut maliyet düzeyinin bürokratik sadeleştirme...

Enerji Günlüğü - RKT Enerji A.Ş. Kurucu 0rtağı ve Genel Müdürü Utku Korkmaz, güneşte çatı uygulamalarında mevcut maliyet düzeyinin bürokratik sadeleştirme ile 2.3 kat azalabileceğini belirtti. 

ICCI 2017 etkinlikleri kapsamında yapılan ‘Lisanssız GES’lerde Çatı Uygulamaları ve Önündeki Engeller’ oturumunda konuşan RKT Enerji A.Ş. Kurucu 0rtağı ve Genel Müdürü Utku Korkmaz, güneşte çatı uygulamalarında bürokratik yüklerin maliyetleri 2.3 kat artırarak 1000 KW peak başına 2300 dolar düzeyine çıkarttığına dikkat çekti. Özellikle küçük ölçekli çatı uygulamalarında çok da gerekli olmayan bürokratik süreçlerde yapılacak bir sadeleştirme ile maliyetlerin 1000 KW peak başına1000 dolara inebileceğini kaydetti. 

Korkmaz, bürokratik külfetlerin yanısıra istenen belgelerin de maliyetlere çok önemli yükler getirdiğine dikkat çekerek, “mevzuatta likap onaylı aplikasyon krokisinin 1500 lira civarında ayrı bir maliyeti var. Paneli yapacağınız alanın koordinatları ayrı bir maliyet. Gün ısıların ağırlıkları çok daha fazla olmasına rağmen statik proje istenmiyor ama çatı projelerinde bu da isteniyor ve bu da 1000 dolar civarında. Belediyeden alınması gereken GES uygunluk yazısı da var. Mesela, Esenyurt belediyesi bize GES uygunluk yazısı vermeyeceklerini belirtttiler. Bunun dayandığı bir mevzuat da yok. Bunu alabilmemiz bir buçuk ayımızı aldı. 3 kW’da neden GES uygunluk yazısı aranıyor? İşte maliyette aradaki farkı oluşturan şeyler bunlar.” dedi. 

YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜ KORUNUP GELİŞTİRİLMELİ

Güneş enerjisinde yetişmiş insan kaynağının bir şekilde istihdamının devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Korkmaz, “Bugünkü güneş enerjisinde yetişen insan kaynağını kaybetmemek ve üzerine eklemek gerekiyor. Sektörün içerisinde aslında sektörün geçmiş ihtiyaçlarını karşılayan, gelecek ihtiyaçları için hazır olan bir insan kaynağı var. Geleceğin geldiği noktadayız. Sadece doğru yere angajman yapmamız gerekiyor.” dedi.

Enerji Günlüğü