Köprü ve otoyol özelleştirmesinde üç konsorsiyum yarışıyor

Enerji Günlüğü - Geçen hafta yapılan Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ ihalesinden sonra Türkiye, bugün de özelleştirme tarihinin en büyük işlemlerinden...

Enerji Günlüğü - Geçen hafta yapılan Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ ihalesinden sonra Türkiye, bugün de özelleştirme tarihinin en büyük işlemlerinden birini yapmaya hazırlanıyor.  İhaleye, Türkiye'nin enerji alanındaki önemli yatırımcılarının da aralarında bulunduğu çok sayıda şirketi kapsayan üç konsorsiyum teklif sundu.
İhale bedelinin 6 milyar dolar civarında olacağı tahmin edilen, en büyük özelleştirme işlemlerinden biri olan köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık bugün yapılıyor. Özelleştirme işlemi, tek paket halinde, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle ve fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıllık süre için gerçekleştirilecek.

İHALEDE ÜÇ KONSORSİYUM YARIŞIYOR 
Bugün yapılacak ihale için 3 konsorsiyum teklif verdi. Teklif veren konsorsiyumlar sırasıyla, ''Nurol Holding A.Ş. - MV Holding A.Ş. - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Fernas İnşaat A.Ş. Ortak Girişim Grubu'', ''Koç Holding A.Ş. - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. Ortak Girişim Grubu'' ve Autostrade Per I'Italia S.P.A. - Doğuş Holding A.Ş. - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş. - Akfen Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu'' .

11 AYDA 740 MİLYON LİRALIK GELİR 
Karayolları Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, özelleştirilmesi planlanan Boğaz köprüleri ve otoyollardan 2001 ve 2011 yılları arasında elde edilen gelir, 4,6 Milyar Lirayken , Bu yıl itibariyle 11 aylık getirisinin ise 740 Milyon Liraya ulaştığı belirtiliyor. Bugünkü ihale bedelinin de 6 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Son 10 yılda yakalaşık 3 milyar aracın geçtiği,oldukça karlı bir yatırım olan köprü ve otoyolların, ihaleyi alacak firmanya geri dönüşünün kısa süreli olması ve kalan süre içinde çok ciddi bir kâr elde etmesi bekleniyor.

ÜCRET ARTIŞINI BAKANLIK DENETLEYECEK
Özelleştirme sonrası köprü ve otoyollar tamamen özel sektöre geçmiyor.  Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, özelleştirme sonrasıyla ilgili işleyişi, “Amacımız, özelleştirme sonrasını tamamen başıboş bırakmak değil, hem fiyatların kontrolünün kamuda kalmasını sağlamak hem de o yolların standartlarını en üst seviyede tutacak yatırımların özel sektör eliyle yapılmasını kontrol edecek bir mekanizmayla özelleştirmek"şeklinde açıklıyor.
Özelleştirmenin ardından köprü ve otoyolların bakım ve onarımı dahil bütün maliyetlerin özel sektör tarafından sağlanacağını belirten Aksu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu faaliyetleri denetleyeceğini vurguluyor.

İHALE NERELERİ KAPSIYOR?
İhale, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan, yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği, bağlantı yolları ile birlikte, "Edirne-İstanbul Ankara Otoyolu", "Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu", "Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu", "Toprakkale-İskenderun Otoyolu", "Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu", "İzmir-Çeşme Otoyolu", "İzmir-Aydın Otoyolu", "İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu", "Boğaziçi Köprüsü", "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu", bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarını (OTOYOL) kapsıyor.