Konya’da hayvan ve bitki atıklarından elektrik üretilecek

Ceylani Biyogaz Enerji, Konya’nın Karatay ilçesinde kuracağı 3,12 MW’lık biyogaz tesisinde günde 343 ton hayvan ve bitki atığını işleyerek elektrik üretecek. 

Enerji Günlüğü - Ceylani Biyogaz Enerji, Konya’nın Karatay ilçesinde kuracağı 3,12 MW’lık biyogaz tesisinde günde 343 ton hayvan ve bitki atığını işleyerek elektrik üretecek. 

Rana Tavukçuluk iştiraki olan Ceylani Biyogaz Enerji Üretim Tarım Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Konya’nın Karatay ilçesindeki tarımsal atıklardan biyogaz ve organik gübre üretecek. Yaklaşık 4 milyon lira değerindeki proje kapsamında 65 bin m2’den fazla bir alanda kurulacak olan tesisin 3,12 MWe gücünde olması planlanıyor. 

Tesiste öncelikli olarak bölgedeki hayvancılık tesislerinden kaynaklı hayvansal dışkı atıklarının (kanatlı dışkı atıkları ile büyükbaş hayvan dışkı atıkları) ve tarımsal atıkların nihai bertarafının sağlanarak elektrik üretilmesi amaçlanıyor. Günde 343 ton atığın işleneceği tesiste yılda 23.400.000 kW elektrik üretilecek. Üretilen elektrik yükseltici trafo vasıtasıyla 30 kV seviyesine yükseltilecek elde edilecek 3120 kWe elektrik şebekesine aktarılacak.

Ayrıca tesiste yılda 56 bin ton sıvı fermente ürün ve yaklaşık 58 bin katı fermente ürün elde edilecek. 

Enerji Günlüğü