Konya Şeker biyogaz santralinin kapasitesini arttırıyor

Konya Şeker, Konya Seydibey’de bulunan Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisi'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan biyogaz santralinin kapasitesini iki kat arttıracak.

Enerji Günlüğü - Konya Şeker, Konya Seydibey’de bulunan Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisi'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan biyogaz santralinin kapasitesini iki kat arttıracak.

Konya Şeker, patates tesislerin organik atıklarını, sıfır atık projesi kapsamında değerlendirilecek organik atıkları, hayvancılık tesislerinden kaynaklı hayvansal dışkı atıklarını, tesis içindeki arıtma çamurunu bertaraf ederken, geri dönüştürülebilir enerji kaynağı olan biyogazdan enerji üretecek. Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş – Seydibey T.Ü.İ.E.T. tarafından Konya İli, Beyşehir İlçesi, Bayafşar Mahallesi’nde “Biyogaz Enerji Santrali Kapasite Artışı, Kompost Tesisi Ve Organik-Organomineral Gübre Üretim Tesisi” projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. 

GÜNLÜK İŞLENEN ATIK MİKTARI 98 TONDAN 641 TONA ÇIKARILACAK

71 milyon lirayı aşan bedelli proje kapsamında günde 98 ton atık işleyerek 2780 kWe elektrik üreten biyogaz tesisinin kapasitesi 641 ton atık/gün ve 5,458 MW’e çıkarılacak. 5,458 MW kapasiteli Biyogaz Tesisi’ne gelecek olan organik içerikli atıklar anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanacak. Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde buhar ve sıcak su üretimi için kullanılacak.

Ayrıca ağırlıklı patates fabrikasının bitkisel atıkları ile hayvan barınaklarından (ahırlardan) toplanan hayvan dışkısı çürütülüp daha kararlı bir forma sokulacak ve kokusuz, çevreye zararsız fermente gübre haline getirilecek.

Enerji Günlüğü