Kömür yılda 704 bin Çinli öldürüyor!

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük kömür üreticisi ve tüketicisi olan Çin'de kömür kaynaklı erken ölümlerin sayısının yılda ortalama 704 bin...

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük kömür üreticisi ve tüketicisi olan Çin'de kömür kaynaklı erken ölümlerin sayısının yılda ortalama 704 bin kişi olduğu ifade edildi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ve Enerji Gazetecileri Derneği EGAD işbirliğiyle düzenlenen 'Çin ve Hindistan'ın İklim Politikaları ve Türkiye'ye Etkisi'başlıklı panelde konuşan NRDC (Doğal Kaynakları Geliştirme Konseyi) Çin Programı Kıdemli Danışmanı Dr. Fuqian Yang, kömür kullanımıyla bağlantılı olarak her yıl ortalama 704 bin kişinin erken öldüğünü söyledi.

Çin'in büyüyen ekonomisinde enerji arzını sağlamak için kömür dışında bir yolun mümkün olduğunu vurgulayan Dr. Yang, kömür tüketiminin yılda 3.9 milyar ton seviyesini aşmaması ve 2020 yılından itibaren düşürülmesi hedefine dair çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

KÖMÜRÜN GERÇEK MALİYETİ ÇOK DAHA FAZLA

Kömürün yarattığı kirliliği temizlemenin kömür maliyetinden fazla olduğuna dikkat çeken Yang, temizleme maliyetinin ton başına 65 Dolar olduğunu ifade etti. Bunun da GSMH'da yüzde 3.5 kayba yol açtığını ve zaten büyümenin kendisinin de yüzde 5.5 olduğunu da sözlerine ekledi.

Kömürün gerçek maliyetinin ise ekosistem, insan sağlığı, su kaynakları üzerindeki olumsuz etkileri de düşünüldüğünde çok daha fazla olduğunu da ayrıca vurguladı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFİ

Çin'in enerji tüketimi bileşiminde yenilenebilir enerjinin payının 2020 yılına kadar yüzde 11.4-15 düzeyinde olacağı bilgisini veren Dr.Yang, bunun da 540 milyon ton kömüre eşit bir hedef olduğunu söyledi.

Son 40 yılda (1973-2012), Çin'in küresel elektrik üretimindeki payı yüzde 2.8'den yüzde 22.2'ye yükseldi. Dünyanın bir numaralı enerji ve elektrik üreticisi Çin, dünyadaki kömür tüketiminin yüzde 50'sinden fazlasını gerçekleştiriyor ve seragazı emisyonlarında da dünya lideri.

Çin, kömürün elektrik üretimindeki payının 2030 yılına kadar yüzde 14 azaltmanın yollarını arıyor. Eğer bu hedefe ulaşılırsa hava kirliliği sorunu azalacak ve 2020 yılına gelindiğinde sağlık harcamalarında 11.4 milyar Dolar kadar tasarruf yapılabilecek.

Sabiha KÖTEK


HİNDİSTAN'ıN ELEKTRİĞE ERİŞİM SORUNUNA KÖMÜR ÇARE DEĞİL